Treballs a contrarellotge per reparar l’avaria que ha deixat sense llum milers de persones a Menorca

Avui 33.000 llars continuen sense subministrament després del cap de fibló d'aquest diumenge


Una pana elèctrica causada per un cap de fibló va deixar ahir sense llum pràcticament tot Menorca. Avui 33.000 abonats continuen sense llum.

Red Eléctrica, empresa responsable de restablir el subministrament elèctric de Menorca ha informat aquest dilluns que el trànsit marítim s’ha restablit. D’aquesta manera, les primeres grues han arribat a port per reparar les torres caigudes pel cap de fibló. L’empresa ha posat en marxa “tots els recursos tècnics i humans per recuperar el servei”.

A primera hora, ha arribat a Menorca la grua de gran tonatge necessària per arranjar les 4 torres caigudes, tot i que no se sap quant de temps poden trigar a arranjar-les per les condicions meteorològiques adverses. A part dels serveis públics suspesos, l’economia també s’està ressentint: si no hi ha electricitat, les botigues, bancs i empreses no poden treballar.

La batlessa d’Alaior, Misericòrdia Sugranyès, ha explicat al programa ‘Al Dia‘ IB3 Ràdio que “avui el poble ha recuperat el 90% del consum elèctric, però en qualsevol moment ens podem quedar sense llum”. Per això, ha demanat un consum responsable a tots els abonats a la xarxa elèctrica.

Maó obrirà una oficina per atendre els afectats i quantificar els danys.

Per la seva part, Joana Gomila, batlessa de Ciutadella, critica que l’aïllament de Menorca hagi agreujat l’avaria. En una entrevista a IB3 Ràdio, ha assegurat que si hi hagués cable submarí, no hauria passat.

L’Ajuntament ha habilitat l’entrada a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà amb alguns carregadors de mòbil i un microones. Estarà oberta fins a les vuit del capvespre.

 

Amb tot, Endesa també adverteix que cal evitar el consum elèctric abusiu, perquè pot posar en perill de nou el sistema.

La companyia té mobilitzats 70 treballadores de camp i 30 de suport logistic i tècnic de Menorca, Mallorca i Barcelona en aquests moments fent tasques bàsicament de connexió de generadors per abastir de forma provisional els abonats, mentre Red Eléctrica restableix l’energia.

A primera hora d’aquest dilluns, han aconseguit connectar 17 d’aquests generadors. Un d’ells a Monte Toro on hi ha les antenes de comunicacions. Un dels principals problemes és que no hi ha cobertura a molts punts de l’illa i això dificulta tot el dispositiu d’engegada.ç

Altres són a la planta municipal d’aigües de Ciutadella per poder bombejar-la, al geriàtric i també al de Ferreries, a l’hospital i als centres de dia des Migjorn i Ferreries. Altres 14 generadors ja són a Ciutadella i 30 arribaran demà.

El temporal ha causat danys tant a les torres com en l’estesa en dues línies: en la Dragonera-Mercadal (de 15,5 quilòmetres) han caigut dos suports i en la Dragonera-Ciutadella (de 35,7 quilòmetres) dos suports i un conducte.

La longitud d’aquestes línies, l’orografia accidentada i el tancament del transport marítim pel temporal dificulta la localització dels punts danyats i l’inici dels treballs de reparació, encara que Red Elèctrica treballa per restablir la infraestructura “com més aviat millor”.

Més informació:
Com tenir línia de telèfon fix sense internet i altres consells 
 Fogons d’espelmes, menjar de llauna i benzineres col·lapsades 
Menorca, terra de tornados
 “És impossible tenir el negoci obert sense llum, tot són pèrdues”
 8 hores després, 1.600 abonats d’Alaior recuperen la llum; 36.400 llars continuen sense

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

darrers sumaris


més contingut relacionat

Sánchez accepta l’encàrrec del rei Felip VI de ser investit

La pròxima setmana, ha dit, es reunirà amb tots els presidents autonòmics, la qual cosa inclourà la presidenta de les...