CIèNCIA I TECNOLOGIA

Artemis I, el final d’una missió de la NASA per retornar astronautes a la Lluna

S'han complert 20 dies d'èxits a l'espai, però ara queda una fita crucial: la reentrada a la terra


S’acosta el final d’Artemis I, el viatge preparatori de la NASA per retornar astronautes a la lluna, mig segle després de la darrera missió tripulada al satèl·lit. S’han complert 20 dies d’èxits a l’espai però ara queda una fita crucial, la reentrada a la terra.

Ja s’han pogut veure les primeres imatges des de la nau Orion en recuperar-se la senyal, després de passar per darrere la lluna. Ja fa vint dies del llançament del coet més potent de la Nasa fins ara, i s’acosta el final de la primera missió Artemis, en què una nau, preparada per a tripulació però buida, ha enrevoltat el nostre satèl· lit i pel camí, s’ha embutxacat rècords, com entrar en una òrbita retrògrada i arribar a 64 mil quilòmetres més enllà de la cara oculta de la lluna.

Precisament aquesta és una missió preparatòria per tornar a trepitjar aquest satèl· lit.

12 astronautes ho han aconseguit fins ara: els primers, en l’Apol·lo XI, l’any 1969 i els darrers, en l’Apol·lo XIII l’any 1970. S’espera tornar-hi amb la missió Artemis II, l’any 2025, en què, per primer cop, una dona astronatua podria deixar l’emprempta a la pols lunar.

Fins ara, l’Artemis I és un èxit. La nau Orion just acaba de redirigir-se cap a la Terra, i ha de recórrer 384.000 quilòmetres per reentrar a l’atmosfera. Aquest serà un moment crucial. També la lectura dels 5 mil sensors en una simulació de cos humà a bord. Mentrestant, aquí, a la Terra, la NASA ja desplega sobre el terreny els efectius per rebre la càpsula Orion, el pròxim 11 de desembre.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |