X

Arxivada la causa contra la directora de Salut pel confinament dels joves de viatge d’estudis

La justícia sobreseu la querella per detenció il·legal i prevaricació que els pares d'alguns joves confinats varen interposar contra Maria Antònia Font Oliver

14/12/2021

Arxivada la causa contra la directora de Salut pel confinament dels joves de viatge d’estudis

El Jutjat d’Instrucció n.12 de Palma de Mallorca decreta l’arxivament de la denúncia contra la Directora General de Salut Pública, Maria Antònia Font Oliver, que havia estat presentada pels tutors legals d’alguns dels joves que van ser confinats contra la seva voluntat a l’Hotel Melià Bellver, a Palma.

Font va ser denunciada per la “presumpta comissió d’un delicte de detenció il·legal i d’un delicte de prevaricació comesa per funcionari públic”. La prevaricació és un delicte que consisteix en el fet que una autoritat dicta una resolució arbitrària en un assumpte administratiu o judicial sabent que aquesta resolució és injusta i contrària a la llei.​ És comparable a l’incompliment dels deures del servidor públic.​

La magistrada Ana Pérez Carrillo, jutgessa titular del Jutjat d’Instrucció número 12 de Palma, ha arxivat el cas. En l’informe judicial es llegeix que de les actuacions de la Directora General de Salut Pública “no es desprèn que s’hagués actuat amb abús d’autoritat o de manera arbitrària sinó en tot moment fonamentat en un relat fàctic i conforme a una norma de salut pública basada en l’informe del centre d’emergències”.

El jutjat que va imputar a la directora general de Salut Pública del Govern, Maria Antònia Font, ha arxivat la causa en considerar que no hi ha indicis de delicte en la seva decisió d’ordenar el confinament obligatori de joves en viatges d’estudis a Mallorca que havien tingut contacte estret amb infectats de Covid-19.

Així ho ha anunciat en el Parlament la consellera de Salut, Patrícia Gómez, que ho ha valorat com una de les millors notícies que ha tingut durant la gestió de la pandèmia de coronavirus. “Ni tan sols ha hagut de declarar”, ha destacat Gómez sobre el procés judicial sobresegut, que es va obrir a mitjan juliol, fa gairebé cinc mesos.

El procés es va obrir arran de la querella dels pares de diversos adolescents que a finals de juny van ser confinats per ordre de la Conselleria de Salut en un hotel de Palma per ser considerats contactes estrets de malalts de Covid-19 malgrat haver donat negatiu en els test diagnòstics.

La jutgessa d’instrucció Ana Pérez Carrillo recorda que la resolució de confinament dels joves peninsulars en viatges d’estudis a Mallorca va ser derogada per un jutjat el 30 de juny en el que es referia als estudiants amb proves negatives, una decisió que el Govern va recórrer davant el Tribunal Superior de Justícia. El 17 de setembre, l’alt tribunal autonòmic va contradir al jutjat i va determinar que el confinament va ser “una mesura fundada” que responia al “principi de necessitat”.

“Cau pel seu propi pes qualsevol argument d’arbitrarietat, ja que han esdevingut fermes les resolucions que avalen que aquesta decisió va ser conforme a dret”, incideix la jutgessa  A més, explica que tampoc s’aprecia delicte de detenció il·legal puix que la privació de llibertat per motius de seguretat sanitària no va tenir “el seu origen en un abús d’autoritat”.

El Govern va ingressar a uns 175 joves a l’Hotel Bellver del passeig marítim de Palma i quan el jutjat contenciós va anul·lar l’ordre per considerar que la mesura restrictiva de la seva llibertat de moviment no estava prou justificada, tant la presidenta, Francina Armengol, com altres membres de l’executiu, van criticar la decisió judicial.

La majoria dels joves que no havien donat positiu en les proves diagnòstiques van abandonar l’hotel i es van desplaçar amb vaixell fins a València per a dirigir-se als diferents llocs de la península dels quals procedien. Molts d’ells van donar positiu en els test realitzats al seu retorn.

14/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris