X

Asaja denuncia que el PIAT de Mallorca condemna a l’extinció les explotacions agràries

L'entitat agrària presenta al·legacions al Pla d'Intervenció en Àmbits Turístics

04/10/2018

Asaja denuncia que el PIAT de Mallorca condemna a l’extinció les explotacions agràries

15

Asaja-Balears ha assegurat avui dijous que el Pla d’Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT), l’aprovació inicial dels quals ha acordat el Consell de Mallorca, “condemna les explotacions agràries al vedar el seu futur desenvolupament i la seva sostenibilitat”, abocant-les a l’abandonament o a la seva venda. L’entitat agrària ha presentat al·legacions al PIAT en les quals exigeix que la normativa empari activitats compatibles amb l’ús agrari de les finques, que resultin beneficioses per a les explotacions i “possessions”, ha informat en un comunicat.

Entre les al·legacions plantejades per Asaja-Balears davant el Departament de Territori i Infraestructures, Urbanisme i Territori del Consell de Mallorca destaca el rebuig al fet que el PIAT prohibeixi expressament la implantació de nous hotels rurals en tot el sòl rústic i limiti les dimensions dels establiments d’agroturisme.

L’entitat recalca que l’activitat de turisme rural o agroturisme ja està reconeguda per llei com a activitat complementària de les explotacions agràries i regulada i al·lega que el Consell de Mallorca té competències sobre ordenació “però no per prohibir la implantació de tipus d’establiments turístics en tot el sòl rústic”.

Segons Asaja, el PIAT fomenta les rutes excursionistes, ciclistes i senderistes pel paisatge agrari de Mallorca però, “com sempre”, el titular de l’explotació agrària “és el gran oblidat”. “Denunciem la hipocresia d’aquesta proposta ja que clarament oblida a les explotacions agràries condemnant-les a ser meres espectadores de pedra a les quals hi seguiran fent fotos, però que se les limita poder desenvolupar i exercir uns drets que tenen totes les explotacions agràries d’Europa”, ha criticat el gerent d’Asaja-Balears, Joan Simonet.

“No fa sinó posar un clau més en el taüt on es vol posar l’activitat agrària de Balears”, ha condemnat.

L’organització agrària exigeix que el Consell elimini l’article 27, apartat c) del PIAT, i autoritzi la implantació de nous hotels rurals en sòl rústic, o bé els autoritzi en aquelles finques de gran superfície amb edificacions que representen la història i cultura de Mallorca i on, per les seves característiques, un agroturisme no resulti viable però un hotel rural faciliti la seva conservació.

Que es replantegi la dimensió dels agroturismes o hotels rurals en funció de l’edificat existent i la dimensió de l’explotació agrària vinculada als mateixos, però sempre assegurant una viabilitat econòmica, és una altra de les reivindicacions de l’entitat que representa els agricultors de les Illes.

Que s’estableixi una antiguitat de 60 anys per a l’habilitació dels agroturismes amb referència a la data de la sol·licitud d’implantació, és una altra possibilitat que suggereix Asaja, perquè permetria, amb el pas del temps, incorporar nous agroturismes en aquestes edificacions que no tinguin un ús agrari viable i evitaria deixar fora de les noves explotacions agràries als joves agricultors que accedeixin a aquestes noves finques.

Asaja proposa a més que es creïn establiments tipus refugis o albergs en les explotacions agràries destinades específicament a senderistes, excursionistes o cicloturistes.

04/10/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT