X
13

Associacions d’usuaris reclamen més facilitats als bancs per renegociar les hipoteques

Des de l'inici de la pandèmia, unes 10.000 persones a les Balears han fet canvis en les condicions dels seus préstecs

28/09/2023

Associacions d’usuaris reclamen més facilitats als bancs per renegociar les hipoteques

Gairebé 10.000 persones han negociat canvis en les condicions dels seus préstecs per hipoteques a les Balears des de l’inici de la pandèmia. És el que es coneix com a novació. Són dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), i són xifres elevades si les comparam amb la sèrie històrica. Aquests canvis coincideixen amb la pujada de les quotes. Segons acaba de publicar l’INE, l’interès mitjà dels nous préstecs d’hipoteques ja se situa al 3,24 per cent de mitjana. Són valors que no es veien des de l’any 2016. I una dada més, aquesta sobre cancel·lacions d’hipoteques. Fins al mes de juliol, el darrer publicat, n’hi va haver gairebé 6.400. És un màxim des de 2008, i alguns experts ho vinculen a persones que duen la hipoteca a un altre banc que els ofereix millors condicions: formalment es cancel·la el préstec amb la primera entitat per constituir-ne un de nou amb la segona.

L’increment d’aquests moviments ja es va iniciar a partir del 2020, quan encara no havien començat a pujar els tipus d’interès. S’han superposat dues crisis: primer, la pandèmia; i ara, l’encariment de preus. En qualsevol cas, segons Pau Monserrat, economista de Futur Legal i professor de la UIB, la recomanació més important en cas d’haver de canviar de condicions és anticipar-se. Per a tothom que pot pagar les quotes, però, els suposa un sobreesforç, Monserrat explica que la solució més habitual que ofereix ara la banca és passar d’una hipoteca variable a una mixta. Ara, diu Monserrat, el tipus fix ja no és recomanable, perquè significarà pagar interessos elevats durant tota la vida del préstec.

En el cas de les famílies més ofegades econòmicament, hi ha altres mesures incloses en el codi de bones pràctiques, signades entre les entitats financeres i el Govern. Com per exemple, l’ampliació del termini. En aquest cas, Monserrat recomana demanar ajuda a una associació d’usuaris, perquè diu que els bancs, donen molta poca informació. Ho corrobora Àngela Pons, de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

Per conèixer més detalls sobre el context hipotecari actual, en parlam amb Isabel Pons, coordinadora a Catalunya i les Balears d’ADICAE, l’Associació de Consumidors i Usuaris de Bancs, Caixes, Productes Financers i Assegurances.

28/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT