SOCIETAT

Atenció Primària incorporarà el servei de psicologia clínica a partir de març

Creixen un 60% els ingresos dels menors per salut mental a causa de la pandèmia


“Hem vist intents de suïcidi en nins menors de 10 anys en tres ocasions durant aquests dos darrers anys. Això és alarmant perquè son infants que ho estan passant molt malament. Aquí tenim el tema de l’abús sexual, s’han vist tancats a casa amb els seus agressors”. Són paraules d’Oriol Lafau, coordinador autònomic de Salut Mental.

És una trista mostra de l’impacte que ha tengut la pandèmia en la salut mental dels infants i adolescents. Els ingressos hospitalaris dels joves han crescut un 60% durant la pandèmia. El major increment es deu als trastorns d’alimentació, però també han augmentat un 30% els ingressos per intents de suïcidi. Hi ha una desesperança entre els menors d’edat, segons explica Antoni Riera, vocal de Psicologia Clínica del Col·legi Oficial de Psicòlegs de les Illes.

“Si estudien, quines sortides tendran les carreres que volen fer? Si han de cercar feina, quants anys d’experiència els demanen? Els hem demanat que estiguin tancats sense veure els seus amics i ara quan surten pareix que són culpables de tots els mals”, diu Rira, que afegeix “es tracta de quin espai els està donant el conjunt de la societat.

A escala general, s’ha incrementat un 16% la demanda d’atenció de salut mental per mor de la pandèmia. I això ha afectat les llistes d’espera. Han passat dels 40 dies als tres mesos. Per reduir-la, Salut donarà resposta a una demanda històrica. Hi haurà psicòlegs clínics als PACs. El primer començarà el març i altres s’incorporaran de manera progressiva. Ara cerquen els professionals, una tasca complicada, segons Lafau.

“Es formen 200 psicòlegs clínics a l’any a tot el país. No és fàcil trobar aquests professionals i encara més difícil que vagin a Menorca o Eivissa, explica Lafau. “El fet que hi hagi un psicòleg clínic al centre de salut farà disminuir les llistes d’espera i s’atendran es casos més lleus de manera més ràpida i efectiva”, assegura.

Salut també destinarà més professionals a la prevenció del suïcidi. És una de les mesures que preveu un nou pla autonòmic pactat amb una cinquantena d’entitats. El suïcidi és la primera causa de mort entre els homes d’entre 15 i 29 anys i la segona entre les dones.


 més info Creixen un 60% els ingresos dels menors per salut mental a causa de la pandèmia

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |