X

Atenció Primària posa en marxa un pla pilot per detectar apnees del son

Deu centres de salut de Mallorca disposen ja de polígrafs respiratoris que permeten agilitar els estudis del son i detectar-ne abans els casos

06/04/2025

Atenció Primària posa en marxa un pla pilot per detectar apnees del son

128

Atenció Primària de Mallorca ha iniciat un pla pilot de detecció d’apnees obstructives del son, una patologia que pot provocar greus problemes cardiorespiratoris. Es tracta del projecte Prisma. En aquesta primera fase, deu centres de salut de Mallorca han rebut formació sobre com reconèixer els casos.

Els metges tenen a la seva disposició uns qüestionaris, anomenats STOP-BANG, que poden fer des dels ordinadors de les consultes. En cas que es detecti un risc alt, el pacient va a la consulta d’infermeria, on li donen un polígraf respiratori i li expliquen com fer-lo servir. Aquest aparell permet analitzar el patró de son durant la nit, una prova que abans es feia només a unes sales especials dels hospitals.

“La gran facilitat és que el pacient se’l pot posar a casa i el personal d’infermeria en treu els registres [de la poligrafia respiratòria] per a l’informe mèdic”, assegura Leni Terrón, infermera del Centre de Salut del Coll d’en Rabassa. En comptes de passar la nit a l’hospital, el pacient pot dormir més còmodament a casa i mesurar-s’ho per ell mateix. L’endemà, retorna el polígraf al centre de salut, on n’analitzen els resultats.

Tot el procés pot trigar una setmana, mentre que abans “podia passar un any i al pacient encara no li havien fet les proves de l’estudi de son”, afirma la metgessa coordinadora del gabinet tècnic d’Atenció Primària de Mallorca, Lucía Gorreto.

Les apnees obstructives del son “s’associen, sobretot, a una hipertensió mal controlada o a una hipertensió nocturna”, afegeix Gorreto. Aquestes patologies poden causar ictus o, fins i tot, infarts, per la qual cosa la detecció ràpida pot salvar un pacient de la mort.

Segons les dades del Ministeri de Sanitat, la prevalença de tenir apnees obstructives és d’entre el 2 i el 4 % en dones i d’entre el 4 i el 6 % en homes. Les xifres fan referència al conjunt de la població espanyola i no existeixen dades per a les Balears. “Són prevalences estimades. Probablement, les dades són més altes perquè no arribam a diagnosticar tots els pacients potencials”, diu Gorreto.

Avui dia, els deu centres de salut que formen part de la prova pilot són cinc de la part forana (So na Monda a Inca, Manacor, Sóller, Pollença, Campos) i cinc de Palma (el Coll d’en Rabassa, Sant Agustí, Son Gotleu, Son Pisà i Pere Garau). Atenció Primària espera que el 2026 tots els centres de salut de l’illa comptin amb polígrafs respiratoris.

06/04/2025

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT