economia

Atur juvenil al 40%: quatre de cada deu joves de les Illes Balears no té feina (ni somnis de futur)

Un jove assalariat destina el 45% del seu sou net a lloguer compartit, més del 100% si viu tot sol

/EFE


“És una catàstrofe, la pròxima generació està totalment perduda… A la llarga haurem de treballar el doble i per manco salari”. Qui diu això té 33 anys, viu tot sol amb una filla menor a càrrec i s’acaba de quedar sense feina al Port de Palma. Fa cua a l’oficina del SOIB de la Porta des Camp de Palma. És un exemple de l‘atur juvenil, que continua desbocat a Espanya per mor de la pandèmia amb un 39,6% dels joves menors de 25 anys desocupats, segons les darreres dades d’atur del Ministeri de Treball. És la xifra més elevada de la Unió Europea. A les Illes, un de cada deu joves no té feina (ni somnis de futur).

“Sempre som noltros [els joves] els que rebem les principals conseqüències de les crisis perquè tot i estar millor preparats, som els primers de qui acostumen a prescindir les empreses”, assenyala Gori Jaume, vicepresident de l’associació de joves Empresaris de les Balears, per a qui els empresaris assumeixen erròniament que un jove té més possibilitats de trobar feina que un altre treballador amb més anys cotitzats. “Hi ha qui passats els trenta anys, encara no té un lloc de feina estable, ha encadenat treballs temporals des de la seva incorporació en el mercat de treball, bé sigui amb pràctiques o substitucions puntuals que en poques ocasions signifiquen una possibilitat d’inserció laboral”, afegeix aquest emprenedor que reclama més ajuts públics que incentivin la contractació de ma d’obra juvenil perquè el cost de l’alta per a l’empresa sovint la fa inassumible.

Efectes colaterals de l’atur juvenil

No trobar feina significa no poder emancipar-se, ni poder llogar o comprar un habitatge. Un estudi  del Consell de Joventut del Govern de les Illes Balears  assenyala que només el 17% dels joves balears viuen independents dels pares donat que, encara tenint feina, hauria de destinar prop de la meitat del seu sou net a llogar un pis compartit. “Si vols anar a viure tot sol, hi has de destinar un 117% de mitjana en règim de lloguer i prop d’un 90% en règim d’hipoteca, això és escandalós”, matitza el vicepresident d’aquesta entitat, Pau Roig.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Carlitos segura 08/04/2021

    Ido continuem invertint en turos.e de gatera amb comptes de desenvolupament educatiu i imvestigacio i aixo anira a mes

  2. Jo 08/04/2021

    Si, però els empresaris mallorquins que continuïn pagant els capricis de la monarquia, els iots etc etc i que surtin a aplaudir-los quan venent a estiuejar a Marivent… els diners destinats a crear llocs de treball dignes, que els continuïn regalant i aplaudint amb les orelles…

  3. Arxi 08/04/2021

    Això sí..molt satisfets quan l’emèrit i la seva potuleia venia de vacances a les illes… això ens donava bona imatge, i els joves podien treballar de cambres o a la construcció..ara teniu els resultats del que heu sembrat..

Cercador |


més contingut relacionat

Els britànics comencen les vacances cap a les destinacions “en verd”

Les reserves cap a les Illes estan paralitzades per les restriccions que imposa el govern del Regne Unit

Un 20% de places ocupades en el primer vol que aterra a Eivissa procedent del Regne Unit

Els britànics han de costejar-se un total de quatre PCR per visitar les Balears

El sector de l’estètica i la perruqueria de Menorca demana el retorn a l’IVA reduït

Es queixen de la doble pressió fiscal per l'IVA del 21% i els efectes de la pandèmia

La restauració d’Eivissa espera solucions per als establiments sense terrassa

Recorden que alguns d'aquests locals duen devers set mesos tancats