X

L’Audiència Nacional absol el líder dels Àngels de l’Infern i altres 12 acusats

Condemna a penes de fins a 2 anys per a 32 acusats vinculats a la banda motera

26/09/2023

L’Audiència Nacional absol el líder dels Àngels de l’Infern i altres 12 acusats

Foto: Moritz Frankenberg.

Redacció

L’Audiència Nacional ha condemnat a penes de fins a dos anys de presó 32 acusats per la seva vinculació a la banda motera Àngels de l’Infern per activitats criminals desenvolupades a Mallorca entre 2009 i 2013, mentre que n’ha absolt altres 13, entre ells el seu cap, Frank Hanebuth. La Sala descarta el delicte d’organització criminal per no haver-se acreditat que els acusats formessin una “empresa criminal”.

L’absolució del delicte de pertinença a organització criminal s’estén a tots els acusats, inclosos els que havien reconegut aquest delicte a l’inici de la vista oral en mostrar la seva conformitat amb l’acusació de la Fiscalia Anticorrupció. Dels 45 acusats (per a una es va retirar l’acusació), 35 es van conformar i 9 van mostrar la seva disconformitat amb l’acusació de la Fiscalia.

La sentència de la Secció Quarta de la Sala Penal, de 500 pàgines, aplica a tots els acusats els atenuants de dilacions indegudes, en la seva modalitat simple. També la de reconeixement tardà dels fets als qui es van conformar abans del judici, per la qual cosa les seves penes de presó se substitueixen per multes, tal com va sol·licitar el Ministeri Públic.

La branca de Mallorca

Cal recordar que la Fiscalia Anticorrupció va presentar el seu escrit d’acusació al gener de 2019 dirigint-se contra gairebé mig centenar de persones físiques i altres tres de jurídiques per 16 càrrecs que llançaven un saldo conjunt de 298 anys i mig de presó.

L’ordre de processament dictada en el seu moment pel jutge instructor Eloy Velasco situava al capdavant de l’organització el ciutadà alemany Frank Hanebuth, fins llavors líder del grup a Hannover i considerat com un dels principals dirigents dels ‘Hells Angels’ a Europa.

No obstant això, afegia, Hanebuth hauria comptat amb l’ajuda de Khalil Yousafi i el seu germà Abdelghani, dos lloctinents que, sostenien, li haurien facilitat el desembarcament a Mallorca al costat d’un altre “grup d’adlàters”.

D’acord amb el relat judicial, “els acusats són un conjunt de persones establertes a l’illa de Mallorca que s’integraven en una organització delictiva d’àmbit internacional i que gira entorn d’un club de moters mundial conegut com a Hells Angels Motors Club (HAMC)”.

HAMC, fundada en 1948 als Estats Units, funcionaria per “capítols”, aparents “grups autònoms” que “en realitat se circumscriuen dins d’una sòlida estructura jeràrquica” que exerceix “un control intern de manera coactiva o violenta”.

“Els membres de la HAMC estan involucrats en delictes greus”, que en aquest cas es van traduir en acusacions per organització criminal, blanqueig de capitals, tràfic de drogues, detenció il·legal, tinença il·lícita d’armes, prostitució, amenaces, coaccions, extorsió, falsedat documental, encobriment, omissió del deure de perseguir delictes, violació de secrets i suborn.

Notícies relacionades >

26/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris