ciència i tecnologia

Augmenta l’esperança de salvar la nacra: troben dos exemplars vius a Cabrera

El mol·lusc bivalve endèmicde la Mediterrània pateix una epidèmia de mortaldat extrema que, en només tres anys, l'ha extingida pràcticament de les costes espanyoles

Foto: Matias Calvo/COIB-IEO


Personal del Centre Oceanogràfic de les Balears-Institut Espanyol d’Oceanografia (COB-IEO) ha trobat dos exemplars vius de nacra (Pinna nobilis) en aigües del Parc Nacional de Cabrera, informa el Govern en un comunicat.

La nacra pateix actualment una epidèmia de mortaldat extrema que, en només tres anys, l’ha extingida pràcticament de les costes espanyoles, es va estenent per tota la Mediterrània i posa en risc seriós la pervivència de l’espècie.

A les Illes, els darrers dos anys, s’han detectat mitja dotzena d’exemplars que, aparentment, han resistit l’atac del paràsit que provoca aquest episodi d’extinció massiva. Aquesta quantitat, tot i que representa una quantitat ínfima del nombre de nacres que hi havia en aigües de l’arxipèlag, comporta una esperança amb vista a la recuperació de l’espècie en el futur, explica el Govern.

La Conselleria de Medi Ambient fa una crida a pescadors, navegants i a tothom qui bussegi en aigües de les Illes Balears perquè comuniquin immediatament la localització de qualque exemplar viu. “La col·laboració és fonamental per a la preservació d’aquesta espècie tan emblemàtica i que es troba en una situació crítica”.

En aquest sentit, cal destacar que dos dels quatre exemplars trobats enguany ho han estat per observadors particulars.

La troballa s’ha realitzat en el marc d’un programa pilot, iniciat a principis d’enguany, pel Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, que té com a objectiu localitzar i preservar exemplars d’aquest mol·lusc bivalve endèmic de la Mediterrània, explica el text.

Disculpau, els comentaris es troben tancats

darrers sumaris


més contingut relacionat

Un superbòlit travessa el cel del Mediterrani

És un fenomen esporàdic i encara es desconeix d'on procedia però els experts estimen que podria fer una tona

El web més gran d’adopcions d’animals d’Espanya és mallorquí

Actualment està en desenvolupament una app mòbil que també comptarà amb la funcionalitat d'animals perduts

Google, Twitter i Facebook, investigats per la justícia nord-americana

Volen esclarir si estan ofegant la competència de manera il·legal