societat

Augmenta la taxa de criminalitat a les Balears en un 4,3% en el primer semestre d’enguany

De gener a juny s'han registrat 26.885 infraccions penals


Balears ha registrat 26.885 infraccions penals en el primer semestre de l’any, un 4,3% més que en el mateix període de l’any passat, amb la finalitat de les restriccions a la mobilitat per la covid-19.

La taxa de criminalitat se situa a Balears en 51,9 delictes per cada mil habitants en el primer semestre, la més alta i superior a la mitjana nacional de 39,2 infraccions penals per cada mil habitants, segons el Balanç de Criminalitat del Ministeri de l’Interior. La incidència continua sent molt inferior a la que hi havia en l’Arxipèlag abans de la pandèmia, que superava els 67 casos per cada 1.000 habitants.

Les Illes continuen sent la comunitat amb major incidència proporcional al nombre d’habitants -seguida de la ciutat autònoma de Melilla, Madrid i Catalunya- si bé aquest índex només computa els residents censats però no la població flotant, molt significativa per tractar-se d’una zona turística.

Per illes, la taxa de criminalitat és de 53 delictes o faltes per cada mil habitants a Mallorca; 55, a Eivissa; 36, a Menorca, i 34, a Formentera.

Les estadístiques reflecteixen un 6,6% més de casos de maltractaments en l’àmbit familiar detectats per les Forces i Cossos de Seguretat, amb mes de 2.000 denúncies. De gener a juny s’ha apreciat un augment més destacat dels delictes lleus, referits a danys o furts, amb increments del 21% i 26%, respectivament.

En el mateix període els delictes contra la llibertat sexual es van incrementar en un centenar de nous casos, fins a aconseguir els 340. Hi ha hagut 26 agressions sexuals amb penetració, un 7,1% menys.

Les infraccions més nombroses continuen sent les relacionades amb lesions, amenaces i estafes, amb 9.144 casos en la primera meitat de l’any, que suposen un descens del 8,6% en comparació amb l’exercici anterior. Hi ha hagut 4 homicidis dolosos i assassinats consumats, un 33,3% més; i 24 casos en grau de temptativa, un 84,6% més.

Els delictes greus i menys greus de lesions i renyina tumultuària han estat 274, un 0,7% més; els robatoris amb violència i intimidació 323, un 2,9% més; i els robatoris amb força en domicilis, establiments i altres instal·lacions han estat 1.183, un 3,3% més. Els robatoris amb força en domicilis han estat 845, un 4,6% més.

A més hi ha hagut 444 robatoris de vehicles, un 9,1% més que en el primer semestre de l’any passat, i 164 casos de tràfic de drogues, un 9,9% menys.

Entre gener i juny, les Forces i Cossos de Seguretat han esclarit 4 de cada 10 infraccions penals comeses a Balears, un percentatge que es manté en nivells rècord de l’última dècada. La taxa de detinguts i investigats s’eleva a 256 per cada mil infraccions, la qual cosa també supera les dades dels últims deu anys.

A Palma, la taxa de criminalitat és de 64,4 casos per cada 1.000 residents -són dos casos més de mitjana que en 2020- i el total de denúncies ha crescut un 9%.

Dels municipis de més de 20.000 habitants, segueixen la tendència ascendent Manacor (amb un 3,6% més de delictes registrats); Eivissa (3,6%); Maó (30%); Llucmajor (2,9%); Santa Eulària des Riu (9,9%); Sant Josep de sa Talaia (22,5%) i Ciutadella (19%).

La taxa de criminalitat baixa a Sant Antoni de Portmany (amb un 8,2% d’infraccions penals menys que en el mateix període de l’any passat); Marratxí (-15,2%); Inca (-1,8%); Calvià (-6,9%) i Alcúdia (-4,8%).

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Llargues coes a Son Espases per obtenir el certificat covid

Del milió de certificats que s'han emès des del juny, prop de 100.000 corresponen als darrers quatre dies

Tres mesos de presó i multa de 120 euros per agredir a un metge a Son Espases

La mateixa sentència del jutjat de Palma estima la suspensió de la pena de presó per a l'home amb sotmetiment...

Troben dos cossos de la Guerra del Francès al Castell de Bellver

La troballa s'ha produït durant una excavació arqueològica al Bastió de Ponent

Llargues coes a Son Espases per obtenir el certificat covid

Els usuaris també poden sol·licitar el document als centres de salut