S'han identificat diversos brots a Madrid, Comunitat Valenciana, País Basc, Múrcia i Aragó
Augmenten a 500 els casos de COVID-19 associats a viatges d’estudis a Mallorca. Hi ha a fins a cinc comunitats autònomes afectades.
Només a Madrid hi ha 320 positius i 2.000 joves en quarantena. El País Basc n’ha detectat uns 50. De fet, el departament basc de Salut està duent a terme filtratges. Mentrestant, els pares ja fan coa per entregar les proves de saliva dels seus fills, que ja fan quarantena. A Madrid, tots els positius són de la variant britànica excepte un de la índia.
En el cas d’Euskadi, pel que sembla van ser viatges organitzats pels propis estudiants després de finalitzar el curs. El Servei basc de Salut ha detectat mig centenar de positius entre joves guipuscoans que es van desplaçar a Mallorca en un viatge de fi de curs. Fonts d’Osakidetza confirmen que la majoria dels alumnes resideixen a les comarques guipuscoanes de Donostialdea i Bidasoa. En aquests casos seqüenciats, s’ha aïllat la variant Delta, la Índia. La Xarxa de Vigilància i Rastreig ha detectat 49 positius d’aquest brot i, per això, ha activat un cribratge de proves amb saliva, que es duu a terme a Sant Sebastià. El Departament de Salut calcula que participaran en aquest cribratge entre 250 i 300 persones.
Altrament, una trentena d’estudiants de diferents instituts de la Comunitat Valenciana i que van viatjar a Mallorca amb ferri des del port de València també han donat positiu. Els brots a València afecten diferents instituts de la Comunitat Valenciana, segons ha explicat aquest divendres el president de la Generalitat, Ximo Puig.
10 d’un grup de 15 joves d’Aragó també han donat positiu. I Múrcia n’ha detectat una vintena. I ara també s’investiga un altre brot a Galícia, per determinar si també està relacionat amb un viatge d’estudis a Mallorca.
La investigació d’aquests brots la fan les pròpies comunitats autònomes, però la lidera el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries.
La ponència d’alertes, que ha reunit Sanitat i les comunitats autònomes aquest mateix dijous, recomana que els grups d’estudiants que no han iniciat els seus viatges no els facin, perquè “el risc de transmissió en el mateix entorn on s’estan produint els casos és alt”.
Als quals “han participat o estan participant en els viatges de fi de curs a Mallorca i en les diferents activitats al voltant d’ells” se’ls tractarà com a contactes estrets, amb una prova de detecció al seu retorn -que en cas de ser negativa s’ha de repetir entre 24 i 48 hores després- i deu dies de quarantena en el domicili.
I es valora la possibilitat de fer cribratges a les persones relacionades amb “aquests viatges” que en aquest moment segueixin a Mallorca, malgrat que Balears no ha notificat casos associats al brot, que tampoc ha provocat ara com ara positius entre els treballadors dels “hotels implicats”.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu