societat

Augmenten els punts privats per carregar vehicles elèctrics, però no les electrolineres

La tercera edició del pla Moves destina a les Balears gairebé 10 milions d'euros per fomentar la mobilitat elèctrica

Augmenten+els+punts+privats+per+carregar+vehicles+el%C3%A8ctrics%2C+per%C3%B2+no+les+electrolineres

L’autonomia dels vehicles elèctrics ha millorat en pocs anys. Amb un vehicle 100 per cent elèctric que podem trobar ara al mercat, es pot fer la ruta entre Ciutadella i Maó sis vegades sense carregar-lo a una d’aquestes torres. O anar 15 vegades del port de la Savina fins al far de la Mola. O anar i tornar de Sant Elm a Cala Rajada.

Mentre millora la tecnologia, també s’incrementen els punts de recàrrega. Electromaps és un web en què els usuaris de vehicles elèctrics poden afegir els nous punts de recàrrega que trobin, tant els públics com els privats. De fet, després de l’empenta pública ara és la iniciativa privada qui es posa les piles. Els endolls poden ser un reclam comercial per a restaurants o hotels.

L’electrolinera del polígon de Son Castelló va ser una de les primeres a dedicar-se en exclusiva a la càrrega ràpida de vehicles elèctrics. Dos anys després, la clientela escasseja, tenen endolls tirats al terra i alguns dels punts de càrrega no funcionen. Un model de negoci que encara no acaba d’enlairar-se.

PLA D’AJUDES MOVES III

De fet, han passat dotze anys des que els vehicles elèctrics es fabriquen en sèrie, però encara no arriben al 2 per cent del parc mòbil d’Espanya. El pla Moves III vol compensar-ho amb una nova tongada d’ajudes públiques. El Govern central dedica 9,8 milions d’euros a les Balears per a la mobilitat elèctrica. La principal partida: les subvencions per comprar vehicles amb energies alternatives als combustibles fòssils.

Les ajudes més modestes són per a les motos elèctriques, que poden rebre entre 1.100 i 1.300 euros. En el cas dels quadricicles lleugers, com ara alguns dels models que es poden conduir sense carnet, les ajudes arriben als 2.000 euros.

La compra de cotxes propulsats amb hidrogen, amb un motor elèctric o bé els híbrids endollables estarà subvencionada amb un mínim de 2.500 euros i un màxim de 7.000. Això sí, el preu original del cotxe sense descomptes no podrà passar dels 45.000 euros. L’adquisició de furgonetes elèctriques pot obtenir un ajut més gran, de fins a 9.000 euros.

Aquestes xifres són les quantitats per a particulars, però el pla Moves III també preveu subvencions per a la instal·lació de punts de recàrrega, ja sigui al carrer, a una empresa o a un aparcament privat. En aquest supòsit, es pot obtenir fins al 70 per cent del cost de la instal·lació.

Les ajudes del pla Moves III s’hauran de demanar al Govern balear, però encara no s’ha obert el termini. Per sol·licitar-les, caldrà guardar la factura de la compra, que haurà de ser posterior al 10 d’abril.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Menorca reobre les terrasses sense limitació i manté obert l’interior de bars i restaurants

Els empresaris, que temien un enduriment de les mesures pel creixement dels contagis, reaccionen amb satisfacció

Oceana proposa una nova gestió pesquera de Cabrera

Demanen una zona de reserva integral a l'escarpa d'Emile Baudot i el fort den Moreu, on hi ha hàbitats rars i fràgils

La Magil Line Mallorca torna el 13 de juny

La caminada solidària de Sant Joan de Déu permet recaptar fons per a projectes socials i de salut

EL TSJIB publica la interlocutòria que avala les restriccions del Govern més enllà de l’estat d’alarma

D'acord amb la Sala, "limitar els drets fonamentals no és ni suspendre'ls ni vulnerar-los"