Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Algèria creua un moment complicat marcat per la caiguda d'ingressos derivats de les exportacions d'hidrocarburs i els efectes econòmics de la pandèmia i les restriccions
Els ocupants d'una de les pasteres arribades a les Illes aquest agost. /EFE
18
Escolta aquí l’espai d’anàlisi d’IB3 Ràdio sobre la crisi d’Algèria, amb Marc Ferrà
La sortida de pasteres d’Algèria cap a les costes de la Península i les Balears ha augmentat en els darrers mesos a causa de la crisi econòmica, política i social que travessa el país, segons apunten els experts. Sobretot són els joves els que veuen a l’altre costat de la Mediterrània la sortida a la frustració que viuen al seu país natal.
A l’espai d’anàlisis de l’Informatiu Vespre d’IB3 Ràdio, Laurence Thieux, professora de Relacions Internacionals de la Universitat Complutense de Madrid i especialista en el país magrebí ha explicat que «veim que per la situació econòmica, per la repressió i l’estancament polític hi ha una nova ona de migració cap Europa».
El país creua un moment complicat marcat per la caiguda d’ingressos derivats de les exportacions d’hidrocarburs i els efectes econòmics de la pandèmia i les restriccions. Thieux ha explicat que «qualsevol impacte en el mercat del cru afecta de ple a l’economia algeriana». Segons ha apuntat: «Algèria és una econòmica rendista que depèn al 97% del petroli i que no ha aconseguit en els darrers anys desvincular-se d’aquesta economia i diversificar-se».
Fa anys que Algèria creua un moment d’incertesa laboral que colpeja sobretot als més joves. Moltes de les persones que intenten arribar a Espanya tenen títols universitaris i no han trobat feina un cop han acabat els estudis. «El país no només està patint un o dos impactes, com és la propagació de la COVID-19 y la caiguda del preu del petroli. Moltes persones han perdut la seva feina i la situació econòmica és molt dolenta.», ha explicat Nourredine Bessadi periodista i consultor freelance algerià, també entrevistat a IB3 Ràdio.
La manca de treball i d’expectatives i la indignació contra la classe política també ha empès a molts algerians a sortir al carrer. Des del febrer del 2019 Algèria també viu immersa en una onada de mobilitzacions que han rebut el nom de Hirak. Divendres rere divendres milers de persones han sortit als carrers per demanar una renovació política del règim i reclamar que el país camini cap a un «estat civil, no militar».
Amb l’arribada de la pandèmia i les restriccions, els activistes han hagut de suspendre les manifestacions. «Actualment, el Hirak es troba en un punt crític perquè encara no pot reviure les manifestacions a l’interior del país», ha explicat Bessadi. Els dos entrevistats també han relatat que les protestes han patit una forta repressió i una onada de detencions que no s’ha aturat durant la pandèmia.
Escolta aquí l’espai d’anàlisi d’IB3 Ràdio sobre la crisi d’Algèria
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
L'alerta taronja continua activa a les Balears per fort vent i mala mar
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina