X

Augmenten les famílies sense llar ateses per la Fundació Sant Joan de Déu Mallorca

 Enguany ja en suposen un 37,5 dels casos, mentre que l'any passat representaven un 16,5% 

27/11/2023

Augmenten les famílies sense llar ateses per la Fundació Sant Joan de Déu Mallorca

Imatge d'arxiu.

18

La Fundació Sant Joan de Déu Serveis Socials Mallorca ha detectat un increment de les famílies amb menors a càrrec seu que s’incorporen al seu servei d’acolliment residencial per a persones sense llar, de manera que a l’octubre eren el 37,5% del total, quan l’any passat en suposaven un 16,5% dels casos.

L’entitat ha acollit a 628 famílies sense llar des que va començar a oferir aquest tipus d’ajuda a principis de 2015, un 70% de les quals per no poder pagar l’habitatge, segons un comunicat amb motiu de la celebració del Dia Europeu de les Persones Sense Sostre (el 23 de novembre).

També ha constatat una tendència a l’alça en els últims mesos en el nombre de famílies biparentals (amb dos progenitors) amb menors a càrrec que no poden fer front al pagament del lloguer i sol·liciten el recurs residencial. Si en 2021 les famílies biparentals representaven el 23%, i en 2022 eren el 36%, enguany suposen el 47%. Quant a l’origen de les famílies acollides, la fundació destaca l’increment de les quals provenen de Sud-amèrica, majoritàriament de Colòmbia, que actualment representen el 58,3% de les famílies acollides en el centre, amb un 13% d’increment respecte a l’any anterior. També augmenta el nombre de persones acollides que tenen ocupació, que representen el 28% del total, quan l’any passat eren només un 9%.

A més, el 32% de les persones adultes acollides han aconseguit ingressos vinculats a una ocupació laboral durant la seva estada, fet que confirma l’elevada precarietat laboral i que, “en molts casos, tenir treball no és sinònim de poder tenir una vida digna”, adverteix l’entitat.

Quant al temps d’estada de les famílies, també s’ha incrementat, ja que un 27% excedeixen els 6 mesos màxims d’estada prevista. La fundació precisa que el 73% de les sortides han estat de manera autònoma: un 57% a pisos compartits i un 16% a pisos unifamiliars.

La Fundació SJD ha registrat un increment de demanda d’atenció psicològica del 55% respecte a l’octubre de l’any anterior, una necessitat que consideren “una tendència social alarmant que cal abordar de manera àgil i eficaç”. Preocupa especialment “l’aïllament social i la solitud no desitjada de la població jove, de 15 a 29 anys”.

L’entitat del tercer sector també fa una crida sobre l’alarmant situació del preu de l’habitatge a les Balears.

27/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT