societat

Augmenten un 70% els casos de ciberassetjament entre els ‘centennials’ arran de la Covid

Els psicòlegs alerten que la tercera onada "serà mental" i que els efectes psicològics de la crisi són ja patents a les consultes


La crisi sanitària, econòmica i social a causa de la pandèmia ha provocat un important augment de les destreses digitals dels “centennials” (joves i infants nascuts al segle XXI), però també ha suposat un augment de les addiccions tecnològiques i ha disparat el ciberassetjament.

Segons els experts, l’augment del temps d’ús de les pantalles afavoreix les conductes addictives i reduir la vida social i l’oci pot provocar, a més d’un major aïllament, situacions d’ “ansietat social”. I és que una major exposició a internet multiplica les vulnerabilitats dels més joves.

“La pandèmia ha fet que els menors passin menys temps a l’aire lliure, que practiquin menys exercici i que tinguin problemes de concentració“, explica la psicòloga María Guerrero. Assegura que la crisi passarà factura als menors en el futur i que gestionaran pitjor les seves emocions, la qual cosa es traduirà en una major agressivitat i en un pitjor humor.

Experta en tecnologies i família, María Guerrero ha manifestat que alguns estudis calculen que el ciberassetjament ha crescut en un 70% durant els últims mesos, i ha alertat que l’edat mitjana dels casos de nens que sofreixen aquest tipus d’atacs ronda els 12 anys, però també que s’han començat a detectar episodis en edats de fins a 8 anys.

Un estudi de la plataforma Qustodio, especialitzada en seguretat i benestar digital en l’entorn familiar, posa en relleu com ha canviat la realitat dels menors a causa de la crisi causada per la pandèmia, l’impacte social, físic i psicològic que tindrà en els nens, o com canviaran els seus hàbits després de la covid-19.

El treball d’aquesta plataforma, que suma més de dos milions d’usuaris de 180 països, manté que la “generació Z” -els anomenats “centennials”- creixerà marcada per una crisi que ha afectat d’una forma determinant als seus àmbits personals, digitals o educatius. Els psicòlegs ja alerten que la tercera onada “serà mental” i que els efectes psicològics de la crisi són ja patents a les consultes.

“Hi haurà un nombre major de menors amb alteracions de la son, que es traduirà amb infants i adolescents amb cansament crònic i insomni. Hi haurà més inseguretats, la qual cosa augmentarà sens dubte els casos d’ansietat, depressió i agorafòbia”, ha explicat María Guerrero.

L’increment del consum digital priva els menors de la interacció amb els seus companys durant massa temps, segons ha observat aquesta especialista en addicions tecnològiques, i ha assegurat que això afecta molt negativament al desenvolupament de les seves habilitats socials i a la seva capacitat de negociació.

Augmenta també el consum per part dels menors de continguts inapropiats, ha observat la psicòloga, i ha incidit en la importància d’augmentar el control sobre els menors i de potenciar la confiança per evitar que acabin normalitzant les humiliacions.

Entre les conseqüències de la crisi que han desencadenat nous hàbits “digitals” la psicòloga ha observat que molts menors es decanten per la tecnologia com a alternativa d’oci enfront d’activitats “en el món real”.

“Abans teníem adolescents que mentien als seus pares per poder sortir i ara, en canvi, menteixen als seus pares per quedar-se a casa amb les seves pantalles”, adverteix María Guerrero, que ha observat que entre els joves es detecta menys interès per sortir de festa, per treure’s el permís de conduir o per les relacions de parella.

El nombre d’adolescents que acudeixen a les consultes per demanar assessorament enfront d’aquest creixent “aïllament” ha augmentat durant la pandèmia, però segons María Guerrero augmentarà en el futur a conseqüència dels nous hàbits digitals que s’han adquirit durant la crisi.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Comença a Madrid el judici contra Rodrigo de Santos per agredir sexualment dos presos

El Fiscal demana 20 anys de presó per a l'exregidor del PP. L'acusa d'obligar un dels presos a mantenir relacions...

Un home de 34 anys, greu després de tenir un accident amb el patinet al Molinar

L'accident ha tengut lloc a les 00.10 hores al carrer Vicari Joaquin Fuster

La delegada del Govern Aina Calvo: “Els migrants dormen a les cotxeres, però amb dignitat”

Els immigrants arribats el cap de setmana encara no dormen a Son Tous, sinó a aparcaments i cotxeres de dependències...

L’ajuntament de Palma vol ampliar la xarxa d’horts urbans amb 100 parcel·les més

Pedro Puertas, el propietari més veterà, ens explica la seva experiència