ECONOMIA

Les agències de viatges, als hotelers: “Estan apujant els preus per sobre de les possibilitats”

L'associació AVIBA alerta de l'encariment "desorbitat" dels establiments: un 20% més cars que el 2019, segons l'observatori turístic Mabrian

Imatge d'arxiu.


La inflació i les ganes de viatjar després de la pandèmia han disparat els preus dels hotels. Entre el 4 de juliol i el 4 de setembre, una nit a un establiment d’entre tres i cinc estrelles a les Balears costa 218 euros de mitjana, un 74% més que a la resta de l’Estat, segons l’observatori turístic Mabrian.

L’empresa d’anàlisi de dades constata que els hotels són aquest estiu un 20% més cars a les Illes que el 2019, abans de la pandèmia. L’illa on més creixen és a Formentera, gairebé un 250% més que el 2019, seguida d’Eivissa, Menorca i la que manco, Mallorca. De fet, una nit d’hotel surt més barata a Grècia, el país de la Mediterrània on han pujat més els preus dels hotels aquest 2022, que a les Balears: aquí costa 230 euros de mitjana, i a Grècia no arriba als 200.

En el cas de Formentera, l’encariment ha provocat, fins i tot, un canvi en el perfil de visitant. “Abans eren joves i italians, ara passam a una mitjana d’edat més elevada i el mercat es dispersa. Hi ha molts d’espanyols, però també de la resta d’Europa i nord-americans”, ha explicat el president de l’Associació Hotelera de Formentera, Juanma Costa.

Les agències de viatge es mostren espantades. “Crec que aquest estiu l’hostaleria està posant uns preus per damunt de les possibilitats. Trobam que s’estan pujant molt els preus a causa de la inflació i d’aquest temps en què l’economia ha quedat estancada. Haurien de mirar bé els preus d’aquest estiu”, ha declarat Xisco Mulet, president d’AVIBA, a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio.

Tot i això, la gent no renuncia a les vacances. “Entram en una situació molt delicada amb el preu de l’energia i la inflació. Però tot i així, la majoria de les famílies compta amb els estalvis dels dos darrers anys, en els quals ha viatjat menys, i vol gaudir d’unes vacances. Aquest excés de demanda suposa que l’oferta augmenta preus”, diu Carlos Cendra, director de màrqueting de Mabrian, qui preveu, després de l’optimisme d’enguany, una reducció de la demanda important l’any que ve.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |