X

Baixen les temperatures, però es deixen enrere les tempestes després del mal temps de diumenge

Des d'aquest dilluns i fins dijous, el temps continuarà marcat pel vent de component oest, que refrescarà les temperatures amb possibles precipitacions entre dimarts i dijous

28/08/2023

Baixen les temperatures, però es deixen enrere les tempestes després del mal temps de diumenge

Fotografia dels Alocs./ Tomeu Camps

El Temps

Refrescada general

La setmana ha començat amb una refrescada important. La mínima d’anit passada s’ha situat per davall dels 20ºC a Mallorca i Menorca, fet que suposa un descens d’entre 4 i 6ºC respecte de les mínimes de la setmana passada. El descens es nota sobretot amb la màxima, frenada entre els 24 i els 28ºC, això és, entre 6 i 12ºC respecte dels dies anteriors. Un exemple de tot plegat és l’estació de Portopí, que, al pas de la línia de tempestes d’aquest passat diumenge, registrà una temperatura de 17ºC, la més baixa mesurada en un mes d’agost en els darrers 21 anys. Anit també ha estat la primera nit no tropical d’un mes d’agost dels darrers tres anys; es trenca, així, una ratxa de 80 nits tropicals consecutives.

Queden enrere les tempestes

El temporal no només ha deixat registres de vent i un descens de la temperatura, també ha suposat una regada general que, per al conjunt de les Balears i tret d’excepcions molt puntuals, ha resultat beneficiosa i suposa un alleugeriment de la sequera estival. Els registres, en general, se situen entre els 20 i els 60 l/m2, amb excepcions a la serra de Tramuntana i punts de Menorca. Destaca la ploguda de Ciutadella (dades de l’AEMET), que, amb 121,5 l/m2, estableix un nou rècord absolut de precipitació en 24 hores a la localitat. De fet, per al conjunt de l’arxipèlag, no hi ha un precedent recent de temporal tan general i abundant en un mes d’agost. El fet més similar ocorregué el 31 d’agost de 1989, però aleshores els registres foren més escassos.

Temps fresc uns dies més

Les dues darreres setmanes han estat més càlides del que seria esperable en una segona quinzena d’agost. Ara, en canvi, passarem una sèrie de dies a la inversa. D’avui a dijous, el temps encara serà marcat pel vent de component oest, que bufarà amb qualque cop moderat i s’encarregarà de mantenir a retxa la temperatura. No hi ha tampoc canvis quant a l’estat del cel. No tornaran les tempestes generalitzades, però tampoc farà net, amb restes de niguls a Menorca i el nord de Mallorca i més sol a les Pitiüses. Pot caure qualque ruixat local i aïllat entre dimarts i dijous. Quant a la resta de la setmana, sembla que el temps es pot tornar a complicar amb vista al cap de setmana, amb l’arribada d’una borrasca.

28/08/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris