X

El balanç de la segona fase d’exhumacions a Son Coletes: 54 cossos de víctimes del franquisme localitzats

En la primera intervenció, l'any 2020, es varen localitzar restes de fins a 25 víctimes, cinc de les quals s'han pogut identificar i retornar a les seves famílies

16/12/2021

El balanç de la segona fase d’exhumacions a Son Coletes: 54 cossos de víctimes del franquisme localitzats

Les darreres troballes a son Coletes.

Les tasques d’excavació de la segona fase del cementeri de Son Coletes, a Manacor, han recuperat les restes de 54 víctimes a 7 fosses de la repressió i la Guerra Civil, quatre de les quals són dones, una de les quals menor de 22 anys. Ja en la primera intervenció, l’any 2020, es varen localitzar restes de fins a 25 víctimes, cinc de les quals s’han pogut identificar i retornar a les seves famílies.

En concret, aquesta segona fase d’intervencions a Son Coletes ha permès exhumar un total de 38 restes de víctimes en posició original, a les quals se sumen dues concentracions de restes desarticulades on es calcula que hi ha un mínim de 16 víctimes de la Guerra Civil, a partir de les lesions que presenten i que són compatibles amb arma de foc. En total, idoi, són 54, tot i que aquets nombre podria augmentar amb l’estudi antropològic de les restes, també desarticulades, aparegudes entre els fonaments de les criptes construïdes els anys 50.

Una vegada finalitzada la feina de camp, ara s’inicien les anàlisis antropològiques de les restes recuperades i es posa en marxa una nova crida perquè els familiars participin de la recollida de mostres d’ADN durant el mes de gener.

Objectes recuperats

A nivell de cultura material entre tots els objectes personals apareguts es poden destacar clarament tres grans grups diferenciats. Per una banda, a les fosses 2, 4, 5, 6 i 7 s’han documentat objectes d’ús quotidià (claus de portes, un broquet de baquelita, una ploma estilogràfica…), abillaments de la vestimenta (botons, sivelles, gafets), diferents tipus de calçat, unes ulleres de sol i excepcionalment una moneda d’or de 20 dòlars americans de 1904 i botons de puny d’or. A la fossa 3, alguns dels individus localitzats portaven també objectes d’ús quotidià (per exemple unes ulleres), però per la seva indumentària alguns podrien relacionar-se com a milicians que arribaren a Mallorca amb el capità Bayo. I finalment, les dones tenien associat algun objecte que podria ser identificat com a vestimenta femenina (tipus de botons, gafets de roba interior…), que caldrà ara estudiar detingudament al laboratori per a poder-ho afirmar més taxativament.

16/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris