política

Balears endureix a partir de dijous els requisits als viatgers nacionals per entrar sense PCR

S'aprovarà rebaixar de 150 a 100 la incidència acumulada en altres regionsConsulta aquí el nou decret publicat aquest dimarts al BOIB sobre els nous requisits de viatgers nacionals

Les Illes Balears exigiran, a partir del 4 de març, proves negatives de coronavirus als viatgers que arribin de comunitats autònomes que registrin una incidència acumulada a 14 dies superior als 100 casos per 100.000 habitants per evitar la possible entrada de positius des de regions amb més incidència que l’Arxipèlag. Per dur-ho a terme, es farà una modificació del Decret 21/2020, de 14 de desembre, de la Presidenta de les Illes Balears.

Fins ara, es demanava la prova als passatgers, tant per via aèria com marítima, de les regions amb una IA14 superior als 150 casos.

La modificació ha estat acordada atesa la millora de la situació a les Illes Balears (aquest dimarts amb una IA14 de 74 casos per cada 100.000 habitants) així com a la resta de comunitats autònomes i ciutats autònomes de l’Estat.

Així, per tant, a partir dijous els passatgers que arribin des de les següents comunitats o ciutats autònomes hauran de presentar una prova PCR negativa, feta en origen 72 hores abans de viatjar, o fer-se una d’antígens a la seva arribada a les Illes Balears (sempre i quan la motivació del seu viatge respongui a una de les causes contemplades com a justificades):

1. Aragó

2. Andalusia

3. Principat d’Astúries

4. Cantàbria

5. Castella i Lleó

6. Castella-la Manxa

7. Catalunya

8. Comunitat Valenciana

9. Galícia

10. Comunitat de Madrid

11. Regió de Múrcia

12. Comunitat Foral de Navarra

13. País Basc

14. Melilla

15. Ceuta

Aquest llistat, però, s’actualitzarà de manera definitiva a la web del Servei de Salut el proper dia 4 de març, amb les incidències que es publiquin el vespre anterior.

Tots els passatgers han  d’emplenar un formulari de control sanitari que hauran de presentar al punt d’entrada a les Illes Balears. El formulari està disponible a la web www.ibsalut.es/viatjar-a-balears i, una vegada omplert, generarà un codi QR, que s’ha de presentar en el control sanitari. Aquest formulari inclou les dades del passatger, la informació sanitària i el motiu del viatge.

Per determinar quines són aquestes comunitats autònomes, es prendran com a referència les dades oficials que publica periòdicament el Ministeri de Sanitat. Aquesta relació de comunitats autònomes es revisarà cada 15 dies i es publicarà a la pàgina web del Govern.

La normativa s’articula mitjançant un decret de la presidenta i distingeix tres grups de passatgers: passatgers amb motiu no justificat, visitants que arriben a les Illes Balears per un motiu justificat i residents. Els passatgers amb motiu no justificat que no presentin una prova PCR o TMA negativa al control sanitari s’exposen a una multa de fins a 3.000 €, i a més, hauran de fer-se un test d’antígens a l’aeroport.

Pel que fa als passatgers que arriben amb un motiu justificat hauran d’omplir el formulari de control sanitari explicant els motius del viatge i presentar una PCR amb resultat negatiu feta en les 72 hores prèvies a la seva arribada, una cita per fer-se la prova a l’arribada a la covid express o sotmetre-se’n a una prova d’antígens en arribar a l’aeroport o al port. Si no ho fan així, hauran de sotmetre a una quarantena de 10 dies.

En el cas dels residents, les condicions de viatge són les marcades per a passatgers amb motiu justificat, però se’ls facilitarà fer-se la prova PCR o TMA en origen de manera gratuïta perquè la seva arribada a les illes sigui més senzilla i per evitar aglomeracions als punts d’arribada. El cost de la prova ho assumirà el Govern, que ha assolit acords amb 220 laboratoris repartits en 17 comunitats autònomes.

No s’hauran de fer la prova els residents que hagin sortit de les Illes Balears 72 hores abans de la seva tornada, els transportistes de mercaderies i les tripulacions de vaixells i avions, ni els viatgers relacionats amb competicions esportives federades. Tampoc els nins menors de sis anys.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Més força una reunió del pacte per tractar la vacunació de càrrecs públics

Els ecosobiranistes esperen els resultats per convocar l'executiva

El Govern demana la implicació de l’Executiu central per controlar l’entrada de les serps a les Pitiüses

Les serps suposen el principal factor d'amenaça per a les poblacions locals de sargantana

El col·legi de Sant Carles passa a ser un centre de dues línies d’Educació Infantil

La conselleria treballa ara en la redacció del projecte d'ampliació d'Educació Primària