societat

Balears és la comunitat amb més implantació del teletreball, segons un estudi del Banc d’Espanya

Onze de cada cent treballadors van fer feina no presencial l'any passat


Tot i que les estadístiques constaten que aquesta no és una fórmula amb una implantació elevada, en general, a Espanya, les Balears apareixen com la comunitat amb més proporció de teletreballadors al darrer període analitzat, el de 2019. Així ho reflecteix un informe del Banc d’Espanya, a partir de dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Dades que confirmen que, a les Illes, l’any passat, 11 de cada cent treballadors van fer feina des de casa, ocasionalment i fins i tot a més de la meitat dels dies treballats; són més de 62.000 persones. La mitjana estatal va ser de poc més del 8%. A més, segons aquest estudi, a les Balears hi ha un 26% de persones ocupades que podrien fer feina en remot, però que encara no ho fan. La dada permet copsar les possibilitats d’aquesta modalitat que ara es vol legislar.

Sorprèn especialment que l’arxipèlag encapçali els percentatges d’implantació, perquè al nostre mercat laboral hi predominen sectors productius com l’hostaleria i la construcció, amb unes possibilitats molt limitades de fer treball a distància. Aquest és més viable, diuen els experts, a sectors com el financer, l’immobiliari o el de transports -aquests dos, també, amb una notable presència al nostre mercat de feina, tot i que menor que els anteriors-. Val a dir que es tracta de xifres de l’any passat, i, per tant, són d’abans de la pandèmia de coronavirus, la proliferació dels Expedients de Regulació Temporal de l’Ocupació (ERTO) i les mesures de confinament.

Més entre els autònoms

Els autònoms són un dels col·lectius que més teletreballen; també és més freqüent a les empreses petites i entre les professions més qualificades. Segons l’Enquesta de Població Activa, el percentatge d’ocupats que, almanco ocasionalment, treballen des de casa va créixer a Espanya un 2,4% els darrers deu anys.

Tanmateix una enquesta recentment realitzada pel Banc d’Espanya conclou que pràcticament un 80% de les empreses consultades ha incrementat la feina a distància, per tal de procurar que la seva activitat productiva es vegi afectada al mínim en la situació actual. Després de la desescalada, el teletreball ha contribuït a retornar progressivament a l’activitat, tot mantenint la distància de seguretat per limitar els rebrots de Covid-19.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El Grup Popular demana al Govern que defensi la permanència dels TEDAX de la Guàrdia Civil a Menorca

La unitat es compon de quatre especialistes en la desactivació d'artefactes explosius

El Centre de Salut de Ferreries participa en un estudi sobre la influència de les conductes positives en la incidència de les malalties

És l'únic centre de salut de Menorca seleccionat per formar part del projecte Cohorte DESVELA

Un picapedrer de 58 anys, ferit greu en caure de la bastida d’unes obres a Sencelles

La caiguda ha estat de 6 metres d'altura, i li ha provocat un politraumatisme greu al crani. L'home es troba...

Son Espases habilita una planta més a pacients Covid, Can Misses hi destina més llits, i el Mateu Orfila obri una segona UCI

L'augment de la pressió hospitalària obliga els hospitals a fer ajustaments. Ara són 288 els pacients a planta i 46...