SOCIETAT

Balears ha detectat 750 casos de càncer de mama durant l’any pandèmic

Una de cada 8 dones patirà un càncer de mama al llarg de la seva vida


Llaços roses, aportacions econòmiques i, enguany, també ‘Treure pit’ . És el missatge triat per l’Associació Espanyola Contra el Càncer en el dia mundial de la lluita contra el tumor de mama. El passat any, l’any pandèmic, s’hi detectaren 33.000 casos a Espanya. 750 a les Illes Balears. El terratrèmol que és la COVID dins el sistema sanitari ha derivat en l’alentiment en la detecció però, sobretot, en les proves diagnòstiques. “Això implicarà que els propers mesos i els propers 2, 3 o 4 anys tendrem un increment de la diagnosi de casos en un estadiatge més avançat. Aleshores això el que implica és que hem de ser consients d’això i posar tots els mitjans que tenguem per intentar pal·liar-ho tan aviat com poguem i aquí els programes de filtratge tenen un paper fonamental” afirma el doctor i president de l’Associació Espanyola contra el Càncer a les Illes Balears, José Reyes.

Tot i això, els tractaments i les intervencions oncològiques s’han seguit fent. Rocío Vegas va notar un bony molt gros a un dels seus pits el mes d’abril del passat any 2020. En ple confinament va haver d’anar tot sola a fer-se les ecografies, les mamografies i a la consulta de l’oncòleg. Però després de rebre quimioteràpia i radioteràpia l’operaren d’urgència. “El tumor era agressiu, molt gros i en dues setmanes vaig començar la quimioteràpia per aturar el creixement del tumor” diu Rocío.

El programa de detecció precoç del càncer de mama ha citat enguany a 26.000 dones, són 12.000 més que en l’any passat. Aquest programa consisteix a fer una mamografia a les dones d’entre 50 i 69 anys. El doctor Reyes creu que aquesta franja d’edat és la correcta perquè “aturar el programa als 69 anys vol dir que una dona que arriba a aquesta edat s’ha fet una mamografia cada 2 anys a partir dels 50, vull dir, que s’ha fet 10 vegades un control sense trobar res. Per tant sembla raonable creure que el risc d’aquesta persona és raonablement petit”

Tot i que cada any hi ha més detecció d’aquest casos entre les dones menors de 50 anys segons l’AECC això es veu, sobretot, a pacients amb antecedents familiars d’aquesta malaltia.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |