L'han presentat al govern espanyol perquè sigui finançat amb els Fons Europeus de Recuperació
Les Balears lideren un projecte per crear una xarxa de comunitats autònomes lliures de prostitució i tràfic de dones. L’objectiu és acabar amb un negoci que a Balears mou 70 milions d’euros anuals i pel qual paguen 90.000 homes cada any.
“Som abolicionistes“, afirma la directora de l’IBDona, Maria Duran. “No hem d’anar amb eufemismes. El projecte està centrat en un concepte d’abolició a partir de les capacitats de les comunitats autònomes que tenim”.
En el projecte hi participen també Astúries, Cantàbria, Castella La Manxa, Extremadura, Galícia, Aragó, Navarra i Melilla. Cada comunitat té una realitat molt diferent de la prostitució, però uneixen forces per anar cap al mateix objectiu. En el cas de Balears, per exemple, una de les preocupacions principals és el turisme sexual.
El pla l’han presentat al govern espanyol perquè sigui finançat amb els Fons Europeus de Recuperació. Demanen 38 milions d’euros, des quals 9 serien per a les Balears. En aquest sentit, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, es mostra optimista: “El projecte compleix amb tots els objectius, però sobretot compleix amb un objectiu que és bàsic com a societat, que és dignitat. Són drets humans i és dignitat”.
La coordinadora autonòmica de Metges del Món, Belén Matesanz, qualifica el projecte de “molt ambiciós”: “És interessant i va molt en línia amb tota la feina que s’està fent durant aquest any de la Covid de donar alternatives i opcions a les persones en situació de prostitució que es veuen abocades a actuar contra la seva voluntat”.
El projecte té un pla d’acció de quatre anys. Es divideix en tres blocs: diagnosi de la situació (inclou l’estudi de la normativa vigent i de l’existència i problemàtica de la pornografia digital), promoció d’un canvi de valors (campanyes de sensibilització dirigides a tota la societat i, sobretot, a la joventut, com a objectiu prioritari) i rescat de les dones en situació de trata i explotació que manifesten la voluntat de deixar la prostitució (unes 900, a Balears).
El gruix del finançament del projecte anirà destinat a aquest darrer bloc. L’objectiu és oferir aquestes persones habitatge, formació, atenció psicològica i assistència judicial.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu