Divendres passat a les principals llotges d'Espanya, el preu del porcell de 20 quilos estava un 37% més car. A Palma s'ha pagat a 44 euros la peça; mentre que a Lleida, a 53; a Zamora, a 67, i a Vic el pagès ha cobrat 70 euros la peça
La pesta porcina internacional ha provocat la mort de més de 3 milions de porcs a Àfrica i Àsia. A la Xina el darrer any superen el milió. Una crisi mundial que ha disparat un 40% el preu mundial de la carn de porc. La quarentena de productors de Balears, asseguren, però, que no toquen aquests beneficis.
Els productors porcins de Mallorca es dediquen majoritàriament a la porcella i no al porc d’engreix, que és realment el producte que més ha augmentat el seu valor els darrers mesos. La pesta porcina africana s’ha estès a Àsia. L’Organització FAO de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura estima que les morts superen els 3 milions de porcs. El preu immediatament s’ha enfilat un 40% a nivell global i Espanya ha augmentat les exportacions.
Per fer-nos una idea, divendres passat a les principals llotges d’Espanya, el preu del porcell de 20 quilos estava un 37% més car. A Palma s’ha pagat a 44 euros la peça; mentre que a Lleida, a 53; a Zamora, a 67, i a Vic el pagès ha cobrat 70 euros la peça.
Espanya va sofrir la pesta porcina als anys 70 i 80. Una malaltia hemorràgica que no afecta els humans, per a la qual no existeix cura ni vacuna, i que provoca que els porcs es desagnin per dins fins morir.
L'objectiu que persegueix és desbloquejar sòls urbans i urbanitzables per ampliar l'oferta d'habitatges
Una carretera tallada i mobilitzades dues màquines llevaneu