X

Les Balears pateixen la quarta onada de calor de l’any

A la superfície de la mar es registren 25 graus de mitjana; 2 graus i mig per damunt de la mitjana històrica dels darrers 40 anys

25/06/2023

Les Balears pateixen la quarta onada de calor de l’any

46

Vivim la quarta onada de calor d’enguany a les Balears. A la superfície de la mar es registren, aquest diumenge, 25 graus de mitjana; això suposa 2 graus i mig per damunt de la mitjana històrica dels darrers 40 anys. Una xifra que continuarà augmentant els pròxims dies.

En concret, dia 1 de juliol haurà pujat un grau més, en només una setmana. Aquestes xifres corroboren que l’escalfament global és una realitat i que aquests fenòmens extrems es repetiran cada vegada més sovint i durant tot l’any, quan fins ara eren excepcionals. Els investigadors alerten del risc que suposa per als ecosistemes marins aquest canvi a aigües més càlides. La pèrdua de la flora i fauna té també conseqüències en el principal motor econòmic de la comunitat, el turisme.

Enguany tornarem a viure un estiu calorós, amb xifres rècord semblants a 2022. Una predicció basada en les dades recollides pel Sistema d’Observació Costaner de les Balears. Alerta que ja venim de passar l’hivern més càlid des de 1982, l’abril també ha registrat xifres rècord i, el juny, tot i que encara no ha acabat, la mitjana ha estat entre els 21 i 24 graus a la superfície del litoral illenc. Aquest diumenge se supera aquesta xifra i les previsions són clares, com explica Melanie Juza, investigadora del SOCIB: “Les previsions són de temperatures altes, poques precipitacions, pocs niguls i poc vent i, això augmentarà més la temperatura de l’aigua”

Molt previsiblement, se superarà la mitjana de 28 graus registrada la passada temporada a la mar Balear. És la temperatura límit per garantir la vida marina… quan puja més, es dispara la mortalitat dels ecosistemes. Les conseqüències poden ser devastadores, tant en la flora com en la fauna: per exemple, el blanquejament del corall, la proliferació de poblacions d’algues nocives, i el deteriorament de les praderies oceàniques. Raquel Vaquer, coordinadora de l’Informe Mar Balear, posa l’accent en la situació de la posidònia.

Una aigua més càlida també suposa una modificació del comportament de les espècies, un canvi de comunitats. Es coneix com a tropicalització del Mediterrani. Una migració de les espècies que ja s’ha constatat en el cas de la sardina. Això suposa menys captures per a la flota balear i, per tant, el seu preu s’encareix. És una de les conseqüències directes en l’economia d’aquest augment de la temperatura, però n’hi ha més…

Fins ara hem xerrat de les conseqüències d’aquest augment de la temperatura de la mar; pel que fa a les causes, són molt variades. Tot i que la principal és el canvi climàtic, les accions dels humans en tenen gran part de culpa. Això es veu clarament en les investigacions sobre les praderies de posidònia.

La investigadora Raquel Vaquer destaca que el monitoratge és clau per veure la resposta dels ecosistemes a les amenaces actuals i, sobretot, els projectes de regeneració que es duen a terme. Amb tot, la comunitat científica reclama polítiques més valentes per protegir el medi marí.

Notícies relacionades >

25/06/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT