El Pla Hidrològic de les Illes Balears marca que el 2021 el màxim de fuites admissibles no superi el 25%
Esporles era el cinquè municipi de Balears amb més pèrdues d’aigua potable de la xarxa de subministrament el 2015. El 49% de l’aigua que s’extreia de pous i aqüífers es perdia pel camí abans de ser consumida. Han rebaixat un 22% les fuites gràcies a la subvenció del Pla Especial d’Inversions sostenibles del Consell de Mallorca. S’han canviat els tubs de les aigües netes, brutes i pluvials de 3 carrers, s’ha construït un dipòsit nou que abasteix tot un sector del poble i s’han instal·lat sensors intel·ligents per detectar al moment si es produeixen filtracions.
A Manacor els darrers anys han deixat de tudar un milió de litres diaris. Han passat del 39% al 2015 a un 30% en l’actualitat. En algun barri freguen el 10%. Al consistori defensen que es perdia el 60% de l’aigua produïda. Per la detecció de fuites ha estat primordial la injecció de gas heli a les canonades per trobar-hi el crui.
La recent aprovada revisió del Pla Hidrològic de Balears marca com objectiu que al 2021 el percentatge màxim de pèrdues admissibles no superi el 25% del volum d’aigua subministrada i el 17% al 2027.
El 2015 és el darrer exercici del qual tenim dades actualitzades de la Conselleria de Medi Ambient. Els ajuntaments avui en dia presumeixen que han minvat el percentatge de fuites invertint-hi més de 15 milions d’euros.
Però la realitat és que encara queda molta feina a fer als 7 municipis de les Illes amb més fuites d’aigua potable. Consell n’ha reduït 11 punts percentuals, però continua malbaratant gairebé la meitat de l’aigua que extreu per via subterrània. Artà i Sant Josep de sa Talaia no ens han actualitzat la xifra, però Esporles, Inca i es Mercadal són els que més han escurçat els nivells elevats que presentaven fa 4 anys, i n’han recuperat un 22% del subministrament.
Segons les darreres xifres oficials del Govern, dels 130 hectòmetres cúbics que es van explotar al 2015, no se’n consumí el 27%. Per illes, Eivissa amb un 33% és el registre de major fuites, seguit de Menorca amb el 27%, Mallorca amb el 26% i Formentera, amb un 14%, és on manco aigua desapareix de tota la comunitat.
L'especialista havia quedat accidentat a 30 m de fondària