X

Balears porta al Constitucional els pressupostos de l’Estat per no compensar el cost d’insularitat

MÉS, El Pi, Cs i el PP han votat a favor mentre PSIB-PSOE, Unides Podem i Vox ho han fet en contra

02/03/2021

Balears porta al Constitucional els pressupostos de l’Estat per no compensar el cost d’insularitat

El Parlament presentarà un recurs d’inconstitucionalitat contra dels Pressupostos Generals de l’Estat de 2021 per no recollir cap partida específica per a compensar el cost de la insularitat de la comunitat, com exigeixen la Constitució Espanyola i el Règim Especial de Balears (REB).

La unió de diputats de MÉS per Mallorca, soci i membre del Govern, MÉS per Menorca, El Pi, Ciutadans i el PP han aconseguit que s’aprovi la seva proposta conjunta i que el Tribunal Constitucional (TC) decideixi. S’hi han oposat les altres dues formacions del govern, PSIB-PSOE i Unides Podem, i també Vox. En total, 30 vots a favor i 29 en contra, majoria absoluta.

El motiu del recurs és l’incompliment del “factor insular” balear en els primers pressupostos elaborats pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que no recull cap partida per a compensar el sobrecost de la vida dels balears.

Tots aquests partits són conscients que els pressupostos de 2021 s’aplicaran, però l’objectiu és que el TC evidenciï i creï jurisprudència sobre l’incompliment de l’article 138.2 de la carta magna, que afirma que l’Estat garanteix l’equilibri econòmic entre les comunitats autònomes, per la qual cosa s’ha d’atendre “en particular” les circumstàncies del “fet insular”.

També pretenen que la insularitat es materialitzi des d’ara en tots els comptes de l’Estat.

El diputat d’El Pi Josep Melià ha lamentat que “l’estat espanyol incompleixi les seves pròpies normes” i ha recordat al PSIB-PSOE, que lidera l’Executiu, que “en 40 anys no ens ha funcionat cap estratègia”, per la qual cosa aquest recurs és “l’única via”.

El diputat de MÉS per Menorca Josep Castells ha mantingut que “avui és un dia important” per a la història política de Balears perquè partits de diferent ideologia “posen per davant” els interessos dels ciutadans, més enllà dels particulars de cada formació política, per a reclamar el que és “just: el compliment de la Constitució”.

“És una mesura de pressió política per a aconseguir una vegada per totes que no riguin dels ciutadans de les Illes Balears”, ha argumentat el diputat del PP Antoni Costa.

La portaveu de Cs, Patricia Guasp, ha lamentat que els pressupostos de 2021 haurien d’haver estat “els primers” a compensar la insularitat balear i ha criticat també al president Sánchez per no desenvolupar i aplicar la part fiscal del REB.

Per a argumentar el seu vot negatiu, la portaveu socialista, Silvia Cano, ha dit que aquest recurs és “un exercici d’oportunisme polític molt allunyat de l’interès real: mentre que uns (MÉS i El Pi) es disputen l’espai sobiranista, uns altres (Cs i PP) pretenen fer caure al Govern balear i al de l’Estat, i atacar els pressupostos més progressistes que s’han aprovat mai”.

El recurs, ha prosseguit, és “carn de desestimació” i un “camí equivocat” sense base jurídica per a augmentar els fons de Balears.

Des d’Unides Podem, la seva portaveu adjunta, Esperança Sans, ha qualificat aquest recurs de “gegant amb peus de fang” perquè no és un “mitjà efectiu” per a millorar els ingressos de Balears i ha rebutjat aquesta “arma de pressió política”. Ha afegit que els pressupostos de l’Estat són els “més socials” de la història per a afrontar el “pitjor moment” que està travessant el país degut a la covid-19.

Per part de Vox, Sergio Rodríguez, ha dit que aquest recurs suposa “matar mosques a canonades” i que el seu partit no li dona suport jurídicament: “Els pressupostos són dolents, però no inconstitucionals”. Vox ha convidat a MÉS a ser “coherents i valents” i al fet que abandonin l’Executiu autonòmic, i “així tindran alguna cosa per contar a aquests xavals que tenen al carrer cremant contenidors”, ha postil·lat.

Era la segona vegada en la qual es debatia i votava aquest assumpte perquè fa uns setmanes no va sortir endavant per l’absència circumstancial de dos diputats de PP i Cs.

02/03/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT