X

Balears presenta al Museu Thyssen la digitalització de l’arxiu fotogràfic de Casa Planas

El Govern s'implicarà en la recuperació de més de tres milions d'imatges vinculades al desenvolupament turístic a partir de la dècada dels anys 50

24/01/2024

Balears presenta al Museu Thyssen la digitalització de l’arxiu fotogràfic de Casa Planas

39

El Govern de les Illes ha presentat aquest dimarts, en el Museu Thyssen, la digitalització de l’arxiu fotogràfic de Casa Planas en el centenari del naixement de Josep Planas. Com a acte previ a la Fira de Turisme Fitur, i en el marc del Museu Nacional Thyssen-Bornemisza de Madrid, la presidenta del Govern, Marga Prohens, ha presentat el projecte de digitalització de l’arxiu fotogràfic Casa Planas.

Coincidint amb el centenari del naixement del fundador de la casa, Josep Planas i Montanyà, l’Executiu ha explicat que s’implicarà en la recuperació de més de tres milions d’imatges vinculades al desenvolupament turístic a partir de la dècada dels anys 50. “Les administracions tenim l’obligació de protegir aquest arxiu com a part del nostre patrimoni històric i cultural, per la qual cosa treballarem braç a braç amb Casa Planas”, ha afirmat Prohens. L’acte, organitzat en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) i al qual han assistit les principals autoritats balears i una àmplia representació del teixit cultural de Madrid, s’ha emmarcat en un “viatge cultural” a través de les Balears i s’ha iniciat amb un breu recorregut per obres seleccionades del museu amb la temàtica del viatge com a rerefons.

La visita ha començat en el vestíbul, on l’essència balear s’ha fet palesa: l’Orquestra Simfònica de les Balears (OSIB) ha interpretat les seves ‘Impressions sonores dels balears’, amb obres d’autors illencs com Joan Valent, entre d’altres. En aquesta sala, habitualment tancada al públic general, s’exposa part de l’obra d’un altre autor molt vinculat a Mallorca, Joan Miró. En aquest sentit, Prohens ha reivindicat les Illes “com a terra de cultura, com a terra d’artistes, de creadors i com a terra d’inspiració”.

Casa Planas

Marina Planasa, directora del Centre d’Investigació Casa Planas, neta del fotògraf Josep Planas, s’ha mostrat agraïda pel projecte de digitalització, sobretot per mantenir tot el material que el seu padrí va fer: “Sempre hem anat amb angoixa perquè el material es pugui perdre, i ens sembla que és una part molt important de les Illes Balears, el turisme forma part de nosaltres, quasi del nostre ADN, dels darrers 50 anys”.

Josep Planas i Montanyà va ser fundador de la casa fotogràfica de referència de les Balears; un emprenedor de la fotografia i visionari, ja que va veure la relació simbiòtica entre el turisme i la imatge. La seva càmera va captar el desenvolupament turístic, econòmic i social entre els anys 50, 60 i 70 en una Espanya en la qual naixia el turisme de masses.

La història de la fotografia i la seva evolució tecnològica a les Balears no es pot entendre sense aquest personatge, que va introduir el color i el concepte de la fotografia industrial i que va desenvolupar tècniques innovadores, incorporant un punt de vista aeri amb la compra d’un helicòpter. D’aquesta manera, va adquirir la producció industrial de postals i va establir la iconografia del boom turístic de les Balears. Això va permetre que la imatge de les Illes es difongués internacionalment.

Casa Planas va produir milions d’imatges en una època que retraten de manera etnogràfica esdeveniments culturals icona d’una transformació social fruit del model turístic que després es va dimensionar de manera internacional.

La neta Marina Planas ha recuperat l’arxiu empresarial de la seva família que suposa un material únic per a la història, de gran valor patrimonial balear i internacional, per la qual cosa suposa el desenvolupament turístic mundial.

24/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT