3.500 persones es retroben amb els ‘Ja t’ho diré’
És la segona cita en honor a un dels fundadors, Sente Fontestad
Des del Govern s'ha convidat a la resta d'institucions de les Illes a participar en la celebració del centenari del naixement de l'escriptor valencià
18El Govern de les Illes ha declarat l’any 2022 Any Joan Fuster i s’ha designat la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura responsable de la commemoració d’aquesta efemèride.
Segons ha informat l’Executiu, després del Consell de Govern d’aquest dilluns, l’objectiu d’enguany és retre homenatge “a un dels intel·lectuals més importants del segle XX, referent cívic del moviment de normalització del català, i reconèixer la seva aportació a l’enriquiment de la cultura catalana”.
Des del Govern s’ha convidat a la resta d’institucions de les Illes a participar en la celebració de l’Any Joan Fuster.
Joan Fuster i Ortells, intel·lectual, escriptor i activista cultural, va néixer a Sueca, a la comarca valenciana de la Ribera Baixa, el 23 de novembre de 1922. Enguany, per tant, es compleixen cent anys del seu naixement; també fa trenta anys de la seva mort i seixanta de la publicació de Nosaltres, els valencians, obra essencial per conèixer la història, la cultura i qüestions d’identitat nacional del País Valencià.
Joan Fuster exercí d’escriptor, poeta, assagista i articulista tractant temes de política, qüestions nacionals o crítica literària. Va dur a terme aquesta activitat en plena dictadura franquista i en un context gens propici a aquestes manifestacions intel·lectuals. Les seves idees i la seva posició moral, política i de compromís amb els Països Catalans el van convertir en objecte de censures, d’hostilitats i, fins i tot, d’atemptats.
És justament l’assaig el gènere que esdevé l’eix central de la seva extensa producció bibliogràfica, i s’ha de remarcar que va ser precisament Francesc de Borja Moll qui li va editar, a Mallorca, l’obra El descrèdit de la realitat, amb la qual va iniciar la seva brillant carrera com a assagista.
Després de la mort de Franco, va mantenir el seu compromís amb les llibertats democràtiques i amb la recuperació dels drets nacionals, però les circumstàncies en què es va desenvolupar la Transició i el model d’estat que en va sorgir ben aviat el desencisaren. Els darrers anys de la seva vida els va dedicar sobretot a la recerca i a l’activitat acadèmica com a catedràtic de literatura a la Universitat de València.
Joan Fuster va ser membre agregat de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Institució Valenciana d’Estudis i Investigacions; va formar part del Consell Valencià de Cultura, de l’Institut Valencià de Filologia i del Consell Assessor de la Biblioteca Valenciana, i va ser promotor i president d’Acció Cultural del País Valencià i president de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.
Així mateix, va rebre al llarg de la seva vida nombroses distincions en reconeixement de la seva obra i de la seva trajectòria vital, entre les quals podem destacar el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, el Premi de les Lletres del País Valencià i la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya. També va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona i per la Universitat Autònoma de Barcelona. En el marc dels Premis Octubre s’atorga un premi d’assaig que du el seu nom.
És la segona cita en honor a un dels fundadors, Sente Fontestad
És un programa de l'Hospital de Son Espases que es va crear fa tres mesos
1.284 adolescents de 25 centres han escenificat els feminicidis produïts a Espanya des del 2003
Segons han confirmat a IB3 Notícies, hi ha una segona persona vinculada en el robatori que encara cerca la Policia i la Guàrdia Civil