X

Balears suma 18 trasplantaments de ronyó en els tres primers mesos d’enguany

En el Dia nacional del trasplantament, l'Associació per a la lluita contra les malalties renals celebra l'alça de donants i operacions amb èxit

29/03/2023

Balears suma 18 trasplantaments de ronyó en els tres primers mesos d’enguany

Redacció

De gener fins ara s’han realitzat 18 trasplantaments de ronyó, els més habituals a Balears (en suposa quasi el 65% seguit per les hepàtiques i les pulmonars); també s’han sumat a la llista de donants renals, 13 persones. Això en un context de xifres que demostren la tendència a l’alça tant del número de donants com d’operacions i, sobretot, de les realitzades amb èxit, segons ALCER, l’Associació per a la lluita contra les malalties de ronyó que reporta 70 intervencions el 2022, quatre més que les 66 sumades el 2021.

Avui és el Dia mundial de trasplantament i només els ronyons en són els protagonistes: de trasplantaments de fetge se’n feren l’any passat 7; de teixit ossi (medul·la), 17 i de còrnia ocular, 68.  La taxa de donació és igualment elevada, sent el 66 % d’extraccions de persones en mort cerebral.

Alcer té una preocupació: el coordinador de trasplantaments de Son Espases, el doctor Julio Velasco, arriba a l’edat de jubilació. Tenint en compte que és l’hospital on es fan el 80 % d’operacions, la presidenta d’Alcer a Balears, Irene Sangil, assegura que s’ha de pensar en el millor relleu possible i amb molta previsió. “El dr. Velasco té un historial impressionant i serà difícil trobar una persona tan professional i valuosa com ell”, diu Sangil.

El coordinador de la unitat de trasplantaments de l’hospital de referència ha declarat però a IB3 Ràdio que, de moment, no contempla la retirada professional i ha afegit que el nou repte és poder trasplantar cors i pulmons. “La Comunitat ha de creure que és una vertadera prioritat, jo ho crec i penso que indubtablement acabarem fent-ne de cardíacs… pulmonars costarà una mica més però hi ha un futur en aquest sentit”, ha exposat Velasco en una entrevista al programa Al Dia d’IB3 Ràdio.

“Va sonar el telèfon i em varen dir ‘has de venir cap aquí’ i a mi em va tremolar tot… Però estava contenta, era l’única solució” ha rememorat en el mateix espai radiofònic Rosa Vives, trasplantada del cor i presidenta de la Associació d’Ajuda a l’Acompanyant del Malalt de les Illes Balears, ADAA.

Cada dia es fan a Espanya 15 trasplantaments, més de 5.000 en un any.

29/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris