SOCIETAT

Balears tendrà un equipament tecnològic que permetrà un millor seguiment dels tumors cancerígens

L'equip de l'IDISBA liderat per Gwendolyn Barceló Coblijn ha aconseguit finançament estatal per adquirir una eina que només tenen a un laboratori a Espanya i set a Europa


Balears disposarà d’una tecnologia puntera per analitzar teixits directament, gairebé cèl·lula a cèl·lula, que permetran conèixer, amb més exactitud, com evoluciona un tumor, per exemple.

D’aquesta manera els tractaments podran ser molt més personalitzats. Això serà possible gràcies a una aportació econòmica estatal d’1,4 milions d’euros, que ha aconseguit l’equip investigador que lidera Gwendolyn Barceló.

Gwendolyn Barceló investiga lípids (els greixos) que formen les parets de la cèl·lules, com canvien en algunes malalties com el càncer o la malaltia de Crohn.

Hi ha diverses maneres d’analitzar-ho però, per fer-ho directament al teixit, és a dir, passar d’una dimensió a dues, fins ara s’havia d’enviar la mostra a la Universitat del País Basc. Fins ara. Balears ha aconseguit el finançament per adquirir-la.

Com sempre en aquests casos, els investigadors remarquen com es traslladarà aquest avenç al metge i al pacient. “Una vegada que el metge coneix quin tipus exacte de tumor té una persona, el diagnòstic serà més precís, i també les teràpies que li puguin aplicar. És la medecina personalitzada, que no és tant per la persona, sinó per saber quin tipus de malaltia exacta és i saber dirigir molt millor la teràpia”, assegura Barceló.

Amb els doblers ja concedits, ara arriba el moment de la burocràcia i les licitacions. Si tot va bé, d’aquí a mig any l’equipament ja estarà disponible.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |