X

“Baratar el llenguatge ajuda a canviar la mirada de la gent sobre les persones”

La directora tècnica de la Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca celebra l'aprovació de la tercera reforma de la Constitució en 45 anys per substituir el terme "disminuïts" per "persones amb discapacitat"

19/01/2024

“Baratar el llenguatge ajuda a canviar la mirada de la gent sobre les persones”

20

La Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca celebra l’aprovació de la tercera reforma de la Constitució en 45 anys per substituir el terme “disminuïts” per “persones amb discapacitat”. És, diuen, una passa més per dignificar la vida de les persones amb diversitat funcional. Aquest col·lectiu representa el 6% de la població menorquina.

L’eliminació del terme “disminuït” de la Constitució espanyola arriba després de més de dues dècades de reivindicacions. És un exemple més de com el llenguatge reflecteix l’evolució de la societat. En el cas de Menorca, el primer servei que va néixer destinat a persones amb discapacitat intel·lectual va ser l’any 1967, amb el nom ASINPROS. Unes sigles molt arrelades a la societat menorquina que, anys més tard, van canviar de nom, però que no tothom sap que en un primer moment, de manera desplegada, volien dir “Associació Insular Pro Subnormals”.

L’entitat va néixer amb l’objectiu d’iniciar una lluita de reivindicació de recursos i sensibilització social, i no va ser fins a l’any 2000 que canviar el nom a tots els efectes per: “Associació Insular d’Atenció per a Persones amb Discapacitat”, tot i que encara manté les sigles inicials.

Per continuar evitant estereotips, la Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca ha creat una guia amb consells, pautes i dinàmiques per tractar i atendre les persones amb discapacitat amb la màxima estima.

19/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT