Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
El Nobel de Física destaca la "contribució" de la UIB
El premi Nobel de Física de 2017, Barry Barish. /EUROPA PRESS
13El premi Nobel de Física de 2017, Barry Barish, ha destacat aquest divendres la “contribució” de la Universitat de les Illes Balears (UIB), amb la qual ha col·laborat durant més de 20 anys, per “ajudar a entendre” les ones gravitacionals (ondulacions de l’espai-temps produïdes per un cos massiu accelerat). Ha explicat que “els grans problemes” de la ciència actual requereixen “de la col·laboració de les millors ments del món” i ha remarcat que, des de la UIB, la “principal contribució” de l’equip de la doctora Alicia Sintes ha estat d’ajuda per detectar “els perfils” de les ones gravitacionals.
Barish ha explicat a la Universitat de les Illes Balears, que “amb les ones gravitacionals pretenem comprovar i millorar la teoria de la relativitat; aquesta és molt certa, sí, però seguim buscant detalls”.
Barish ha indicat en relació a l’origen de la vida “no serà aviat, no” quan puguin desvetllar-se algunes de les seves incògnites, i ha puntualitzat que “de moment anem trobant maneres de veure l’Univers”.
El científic nord-americà ha assegurat que en el futur es construiran detectors especials que ajudaran a descobrir com va ser l’inici dels temps, encara que “el potencial ja està aquí”.
Barry Barish (Nebraska, Estats Units, 1936) és professor emèrit de Física a l’Institut Tecnològic de Califòrnia (Caltech) i va ser investigador principal (1994-2005) i director (1997-2005) de l’Observatori d’Ones Gravitacionals para Interferometria Làser (LLIGO).
La seva gran trajectòria va portar al fet que en 2017 fos guardonat amb el premi Nobel de Física i rebés també els premis Fudan-Zhongzhi de Ciència, el Princesa d’Astúries de Ciència i Tecnologia, el Giusseppe i Vanna Cocconi de la Societat Europea de Física i la medalla Henry Draper de la National Academy of Sciences.
El doctor Barish ha indicat que actualment els detectors d’ones gravitacionals en l’aigua “estan apagats” però ha anunciat que el proper any “tornarem a treballar amb ells a una potència que duplicarà la que tenien fins ara”.
La presència de Barish a la UIB és deguda dels actes de commemoració dels quaranta anys del centre educatiu balear i a la participació que la UIB aporta a la detecció de les ones gravitacionals.
De fet, la doctora menorquina Alícia Sintes i el doctor Sascha Husa, tots dos professors de la UIB, lideren el Grup de Relativitat i Gravitació (GRG) de la Universitat de les Illes Balears.
Aquest Grup és l’únic a Espanya que ha participat en les sis deteccions d’ones gravitacionals que s’han anunciat a través de la Col·laboració Científica LLIGO i GEO.
Barish ha signat en el llibre d’honor de la UIB acompanyat pel rector, Llorenç Huguet, el vicerector de Recerca i Internacionalització, Jaume Carot, i la investigadora principal de la participació de la UIB en la Col·laboració Científica LLIGO, Alícia Sintes.
Tot Sant Lluís felicita Alicia Sintes després que la seva investigació hagi rebut el Premi Nobel
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Es tracta del projecte que coordinarà Inca Mallorca Solidària i que està previst que al llarg d'un any es facin les feines fetes per voluntaris
Redueix a 80 i 130 els cavallers de la colcada i no permetrà inscriure pagesos menors de 14 anys
Els treballadors de l'empresa funerària municipal de Palma han tengut un bon ensurt quan han vist que el cos de la dona es movia