X

Bars i restaurants temen la prohibició definitiva de fumar a les terrasses

L'esborrany del Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme obre la porta en aquesta possibilitat

12/12/2021

Bars i restaurants temen la prohibició definitiva de fumar a les terrasses

Redacció

Les Balears i la resta de comunitats autònomes tenen fins dimecres per estudiar i proposar canvis a l’esborrany del Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme que ha preparat el ministeri de Sanitat. El més destacat d’aquesta norma és que es marca l’objectiu d’incrementar els impostos sobre el tabac i derivats, es pretén fer un empaquetament genèric i es volen augmentar els espais sense fum abans del 2023. El text fa referència als vehicles i deixa la porta oberta a prohibir el tabac a les terrasses dels bars, restaurants i cafeteries.

L’objectiu del Govern és, per una banda, reduir el consum de tabac com recomana la OMS, i per l’altra, rebaixar la taxa de mortalitat a causa de malalties derivades. L’esborrany de la norma no ha caigut gaire bé en el sector de la restauració sobretot perquè pensen que els pot fer facturar manco. Argumenten que els clients gastaran manco i voldran partir abans per fumar a un altre lloc on sí ho tenguin permès. Exposen que per moltes restriccions que es posin la gent no deixarà de fumar. Entre els clients l’opinió està més dividida. Principalment, els que fumen consideren l’esborrany un atac a la seva llibertat i ho consideren una actuació poc democràtica per part del Govern. Per contra, els no consumidors creuen que és de justícia no estar obligats a respirar el fum dels altres. Alguns simplement pensen que ens haurem d’acostumar de la mateixa manera que es va fer quan es va prohibir fumar als interiors.

L’Associació Espanyol Contra el Càncer (AECC) defensa mantenir la prohibició de fumar a les terrasses a les Balears més enllà de les restriccions COVID-19. Reclamem que els espais lliures de fum siguin una realitat l’any 2022 a Espanya. En aquest sentit, AECC ha animat al Govern a convertir les Illes en una comunitat pionera fent de les limitacions al tabac per la COVID una mesura permanent, en lloc de temporal.

L’esborrany del Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme també parla d’incrementar els impostos del tabac i derivats. També fa referència a crear un impost especial als cigarros electrònics. De fet, moltes de les restriccions que es pretenen imposar sobre el tabac es podrien implantar també sobre els dispositius de vapor. Joana Maria Fornàs, membre de l’Associació Espanyola d’Usuaris de Vaporitzadors Personals i propietària de la tenda Vaper Palma, es mostra en total desacord davant les normes que equiparen al cigarro electrònic amb el tabac convencional, ja que aquesta mesura propiciarà, diu, una prohibició total i injustificada. Apunta que, precisament, els cigarros electrònics ajuden a deixar de fumar.

12/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris