X

Biden i Sunak debaten sobre el controvertit enviament de bombes de raïm a Ucraïna

De cara a la cimera de l'OTAN, que comença demà a Lituània, Biden i Sunak estan d'acord que Suècia pugui incorporar-se ràpidament a l'Aliança Atlàntica

10/07/2023

Biden i Sunak debaten sobre el controvertit enviament de bombes de raïm a Ucraïna

EFE/ Andy Rain

10

El president dels EUA, Joe Biden, i el primer ministre britànic, Rishi Sunak, han parlat aquest dilluns en una reunió a Londres sobre el progrés de la contraofensiva a Ucraïna i la importància de fer costat a aquest país en la guerra contra Rússia. Els líders han destacat la importància d’ajudar el govern de Zelenski per assolir una pau “justa i duradora” a Ucraïna, va afegir la residència oficial en un comunicat divulgat avui.

De cara a la cimera de l’OTAN, que comença demà a Lituània, Biden i Sunak estan d’acord que Suècia pugui incorporar-se ràpidament a l’Aliança Atlàntica.

Els dos mandataris han dialogat també sobre els progressos realitzats des de l’anomenada Declaració Atlàntica, el primer marc per a una associació econòmica entre el Regne Unit i els Estats Units. “Des de l’última reunió del primer ministre i el president Biden a la Casa Blanca (al juny), hem començat a treballar en un Acord de Minerals Crítics entre el Regne Unit i els EUA, i el Grup d’Acció Conjunta sobre Seguretat Energètica s’ha reunit per començar a treballar en l’enfortiment de les nostres cadenes de subministrament d’energia neta”, puntualitza el comunicat.

Aquesta és la primera visita del cap d’Estat dels EUA al Regne Unit des de l’última l’abril passat, amb motiu de la celebració dels 25 anys de la signatura de l’acord de pau d’Irlanda del Nord.

La trobada d’avui s’ha celebrat després de la polèmica sobre la decisió dels EUA de subministrar bombes de raïm a Ucraïna. El Govern britànic s’ha distanciat d’aquesta decisió després que Sunak va indicar que el Regne Unit s’oposava a aquestes bombes, ja que forma part de la convenció que les prohibeix, signada per 123 països.

Ingrés d’Ucraïna a l’OTAN 

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha afirmat aquest dilluns que els aliats estudien reduir de dos a un únic pas el procés d’adhesió d’Ucraïna, amb motiu de la cimera de Vílnius, que se celebrarà entre dimarts a dimecres a Lituània.

Pel que fa a si hi ha una decisió sobre el MAP (el pla d’adhesió), el polític noruec ha assegurat que no s’ha pres cap decisió definitiva, però que està “absolutament segur que hi haurà unitat i un missatge ferm sobre Ucraïna”. També ha recordat que a la reunió informal de ministres d’Exteriors de l’Aliança celebrada a Oslo el maig passat, va presentar un paquet de mesures en relació amb Ucraïna.

La primera d’aquestes consistia en un programa o suport pràctic per garantir la plena interoperabilitat entre les forces ucraïneses i les aliades, a fi de facilitar l’acostament militar entre les dues parts. La segona, a establir un Consell OTAN-Ucraïna, un fòrum en el qual totes dues parts puguin discutir preocupacions de seguretat en peus d’igualtat i la primera sessió de la qual se celebrarà durant el cim, amb la participació del president ucraïnès, Volodímir Zelenski. I, la tercera, segons Stoltenberg, es tractava “d’eliminar els requisits del pla d’acció per a l’adhesió, fent un gir al procés d’adhesió d’Ucraïna”.

La supressió del MAP significaria que el Govern ucraïnès no hauria de participar en un programa de diversos anys per demostrar que ha dut a terme les reformes militars, econòmiques i polítiques necessàries per unir-se a l’aliança militar.

Ucraïna va presentar la seva candidatura a entrar a l’Aliança, tot i que Zelenski va reconèixer les dificultats que tenia mentre el seu país estigui en guerra amb Rússia. De moment, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha assenyalat que Ucraïna no està preparada per adherir-se a l’organització i que ha de complir altres requisits com el de major democratització.

10/07/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT