economia

Què està passant amb la Xina i les criptomonedes: s’acaba la ganga?

Des dels màxims assolits a l'abril (més de 52.000 euros per cada unitat), el Bitcoin ha arribat a perdre gairebé la meitat del seu valor


Escolta la peça a IB3 Ràdio.

El Bitcoin, la moneda digital més popular del món, s’ha enfonsat a la borsa després que el passat dimarts 18 de maig la Xina en prohibís l’ús als seus bancs i empreses. Això va passar quan tot just el Bitcoin començava a recuperar del cop anterior, cinc dies abans, quan el magnat Elon Musk va anunciar a Twitter que la seva empresa de cotxes elèctrics, Tesla, no acceptaria pagaments amb aquesta divisa.

Des dels màxims assolits a l’abril (més de 52.000 euros per cada unitat), el Bitcoin ha arribat a perdre gairebé la meitat del seu valor provocant el pànic en els centenars de milions de persones que hi han apostat. I no només ha caigut el Bitcoin, sinó totes les monedes digitals, o criptomonedes.

Però, què són les criptomonedes? Idò són divises purament digitals creades a través d’Internet. El seu valor (com el de qualsevol moneda moderna) és una simple convenció: valen perquè molta gent així ho ha acordat. Això parteix del sistema extremadament segur amb què són creades: un sistema d’encriptació conegut com a Blockchain o cadena de blocs.

El blockchain és com un llibre de comptabilitat compartit per molta gent, per la qual cosa és virtualment impossible d’alterar o esborrar. Amb cada compra es genera un codi únic i irrepetible, una entrada en el llibre de comptabilitat, que du informació sobre l’emissor, el receptor, o la quantitat pagada. Això és el que es coneix com a bloc, que és registrat a continuació per la xarxa d’usuaris i afegit a la cadena de blocs (blockchain en anglès) que conté totes les operacions que s’han fet amb aquella criptomoneda concreta. I qui són aquests usuaris que ho registren? Idò qualsevol que, amb dos clics, s’instal·li l’app de blockchain al seu mòbil o ordinador, que són milions de persones arreu del món.

El motiu oficial pel qual Elon Musk, ha renunciat a l’ús dels Bitcoins a l’empresa que dirigeix, Tesla, és purament ecològic. I és que el procés pel qual es genera la moneda (l’anomenada mineria) utilitza ordinadors molt potents i que sovint fan ús d’energia generada amb combustibles fòssils com el carbó.

Les reticències de la Xina, en canvi, són per altres motius. El gegant asiàtic és un dels països més avançats en l’impuls d’una criptodivisa oficial pròpia, que té el suport del seu banc central. Paradoxalment, a dia d’avui la Xina concentra més del 75% de la mineria de Bitcoins de tot el món.

Segons els experts, després de mesos d’eufòria en què molta gent ha invertit en el Bitcoin, és normal que hi hagi un període de davallada i pèrdua de confiança. El que això deixa clar, però, és que ara per ara, la continuïtat de les criptomonedes no està assegurada. Perquè siguin útils com a divisa, haurien de deixar de ser tan volàtils i estabilitzar el seu valor, ja que si no la gent les conserva com a objecte d’especulació amb l’esperança de vendre-les en un futur per més doblers i obtenir així un benefici.

 

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

 1. Joan Mut 31/05/2021

  La base de dades “blockchain” de Bitcoin no està encriptada. És pública, i tothom la pot consultar.

  Només els que demostren una prova de treball (“miners”) la poden actualitzar amb les noves transaccions que s’han anat produint.

  Bitcoin és un sistema d’efectiu digital que tothom pot emplear, amb transaccions instantànies, irreversibles, molt econòmiques i que es poden fer a qualsevol hora de qualsevol dia.

  BTC vol ser “or digital”, les transaccion són molt cares, són lentes, i són puntualment reversibles.
  BTC no és Bitcoin, ni ho pretèn ser.

  La única implementació actual de Bitcoin és BSV.

 2. Jose García 31/05/2021

  Més que parlar d’especulació o que la continuitat de les criptomonedes no està assegurada, hem de parlar dels avantatges que duu la blockchain a les nostres vides perquè ha arribat per quedar-se. Com va pasar amb la’arribada d’Internet.

  Com a doblers digital o mitjà de pagament universal Bitcoin-BTC no serveix, no escala i fomenta l’anonimat de les transaccions. Totalment d’acord amb el comentari anterior de’n Joan Mut: BSV és la millor opció. És l’única que guanyarà aviat a VISA en nombre d’operacions per segon. Té vocació de moneda universal. És la que recull el que es mostra al whitepaper de l’inventor (doblers electronic entre igusls). BTC no té utilitat, no serveix ni per ser reserva de valor. Si fos una bona reserva de valor no es veuria afectada tan negativament per un tuit de n’Elon Musk.

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Salut aclareix que no és obligatori presentar el certificat Covid a bars i cafeteries

La normativa que regula l'exigència del certificat Covid a la restauració, des d'aquest dissabte, afecta només a restaurants amb un...

La llum duplica demà dilluns el preu i es pagarà a més de 200 euros el megavat hora

És més de cinc vegades superior que el preu del dia equivalent de l'any passat

Primer vespre de passaport Covid obligatori per entrar als restaurants

Els restauradors varen tenir dificultats amb l'aplicació de l'IB Salut per verificar el codi QR, i per això varen cercar alternatives

Balears registra 4 casos d’ocupació il·legal per cada 100.000 habitants

Els efectes negatius de la covid també són visibles en l'habitatge. La crisi sanitària ha desencadenat casos de crisi econòmica i cada vegada són més les persones que habiten cases...