X

Dimiteix Boris Johnson: “En política, ningú és imprescindible”

S'esperava una compareixença a l'horabaixa, però finalment ha anunciat la dimissió davant Downing Street aquest migdia

07/07/2022

Dimiteix Boris Johnson: “En política, ningú és imprescindible”

Esther Matutes

Boris Johnson, finalment, no ha resistit la pressió i se’n va. “És clar que la voluntat del Partit Conservador en el Parlament és que hauria d’haver-hi un nou líder del partit i per tant un nou primer ministre”, ha dit en un missatge a la nació a les portes del número 10 de Downing Street, la seva residència oficial.

Johnson, que ha aparegut envoltat pels seus més pròxims col·laboradors, a més de la seva dona Carrie amb una de les seves filles, ha subratllat que el procés per a reemplaçar-lo ja s’ha iniciat i que la setmana que ve s’oferirà un calendari. No obstant això, ha recordat que fins que els conservadors triïn a un nou líder, ell seguirà al capdavant del Govern de manera interina, malgrat que són molts dins i fora del seu partit que li reclamen que marxi ja.

Ha reconegut reconèixer que en les darreres hores havia intentat convèncer el seu Govern que seria “estrany” reemplaçar-lo ara però ha lamentat haver “fracassat” en els seus arguments discussions, al mateix temps que ha admès que “en política, ningú és imprescindible”.

També ha dit que se sent “immensament orgullós” pels èxits del seu Govern, com el Brexit, la crisi de la pandèmia i fer front a l’agressió russa a Ucraïna. “Ser primer ministre és una educació en si mateixa. He viatjat per cada lloc del Regne Unit i he trobat que molta gent tenia una originalitat sense fronteres i estava disposada a fer front a vells problemes de diferent manera”, ha afegit Johnson.

L’encara primer ministre creu que ara hi haurà molta gent que se senti “alleugerida”, però també molts que se sentin “decebuts”, però “així és la vida”. “Fins i tot si les coses poden a vegades semblar fosques ara, el nostre futur junts és daurat”, ha afegit.

La marxa de bona part del seu equip

La cascada de dimissions d’aquests dos darrers dies, entre les quals hi ha quatre ministres i una cinquantena d’alts càrrecs, han obligat el primer ministre a dimitir. Dimarts, foren dos dels pesos pesats del seu gabinet, els titulars d’Economia i Sanitat. Dimecres a la nit, ho feia el ministre per Escòcia, i aquest dijous dematí el d’Irlanda del Nord.

Tot i que dimecres al Parlament es negava rotundament a dimitir, malgrat les pressions, no només de l’oposició sinó també entre les files del partit conservador, Johnson no ha trobat sortida a la crisi política.

Els nombrosos escàndols que han sobrevolat el seu mandat, amb el Partygate, o les festes en plena pandèmia a Downing Street, o el més recent cas d’assetjament per part d’un conservador begut a dos homes, han fet perdre la confiança dels seus companys de partit. Les pressions eren ja molt intenses, i finalment han pogut amb ell. La impossibilitat de completar el seu govern, amb una quarantena de càrrecs dimitits, també haurien influït en la seva decisió final.

Nous ministres

Abans de dimitir, però, Johnson, ha designat a nous ministres per a omplir les places vacants. Es preveu que l’encara líder conservador continuarà al capdavant del Govern fins que es nomeni un successor, alguna cosa que previsiblement ocorrerà abans de la celebració del congrés anual del partit tory el pròxim octubre.

No obstant això, el líder laborista, Keir Starmer, ha considerat que no ha de permetre’s que Johnson “s’aferri” al Govern de manera interina i ha avisat que presentarà una moció de censura per a desallotjar-lo del poder per la força.

07/07/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris