Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

METEOROLOGIA

Borrasca Juliette: què ens espera en les pròximes hores?

Ha començat el temporal de fred, neu i pluja més important dels darrers 8 anys

Fotografia de Damià Ramis des de Sobremunt, a la serra de Tramuntana. més info Temporal Juliette: tancades les carreteres de la Tramuntana i cancel·lades les connexions entre Ciutadella i Alcúdia
 més info Emergències demana evitar anar a veure la neu: “Millor quedar-se a casa. Avui la situació serà bastant delicada”

Ha començat el temporal de fred, neu i pluja més important dels darrers 8 anys. La neu cau amb força des d’aquest diumenge vespre a la part central de la serra de Tramuntana on ja s’acumulen fins a 10 cm de neu. Les acumulacions són inferiors a cotes més baixes, però també ha nevat entorn dels 300/400 metres a la part occidental de la Serra als municipis de Puigpunyent, Esporles i Valldemossa així com a la vall d’Orient entre Bunyola i Alaró.

La nevada s’emmarca dins una entrada d’aire fred que ha fet baixar els termòmetres fins als -2,2ºC a la serra d’Alfàbia i -1,4ºC a Son Torrella. També ha nevat feblement a l’interior d’Eivissa, concretament a Sant Joan de Labritja, i a la Mola, a Formentera, també s’han vist flòbies a primera hora d’aquest dilluns.

El temporal anirà a més avui capvespre

Aquest dilluns en general serà el dia més fred de l’hivern, amb màximes que no superaran els 10ºC a cap punt de les Balears, excepte de manera local i preferentment a les Pitiüses. A banda del fred, el temporal de pluja, neu i calabruix agafarà força aquest dilluns capvespre.

La precipitació s’intensificarà i es generalitzarà a Mallorca, on pot ser forta i persistent. Anirà acompanyada de neu a cota baixa, entorn dels 200/300 metres, i pot aferrar fora de la Tramuntana. El calabruix també farà acte de presència de manera localment intensa a qualsevol punt de l’illa. Les precipitacions en general seran més abundants cap al nord i el nord-est on la previsió indica que poden superar els 100 l/m2 en 24 hores.

A Menorca plourà amb intermitències, a estones de manera intensa i acompanyada de calabruix. A les Pitiüses, el capvespre la pluja serà feble i local.

Juliette, la borrasca mediterrània responsable del canvi

La situació meteorològica resulta especialment interessant. L’arribada d’una massa d’aire freda i seca d’origen continental ha generat una frontera molt marcada amb la massa més humida i no tan freda típica de la Mediterrània. En aquesta línia de separació, cap al sud de Mallorca, es formarà aquest dilluns capvespre la borrasca Juliette. Es tracta d’una baixa profunda i molt activa que es desenvoluparà de manera ràpida.

Es mourà cap al nord-est i se situarà al voltant de Menorca. Amb aquest recorregut i, per mor de la seva intensa activitat, reforçarà la precipitació a tot el nord i nord-est de Mallorca així com a Menorca. Les precipitacions seran intenses i persistents fins dimarts capvespre amb uns acumulats totals en 48 hores que poden superar als relleus muntanyosos els 200 l/m2. Les Pitiüses queden al marge de la part més activa de Juliette i la pluja no hi serà tan destacable.

Una de les nevades més intenses dels darrers 25 anys

La cota de neu baixarà en un primer moment entorn dels 200/300 metres aquest dilluns capvespre, però pujarà de manera progressiva i aquest dimarts se situarà entorn dels 500/600 metres. Per tant, quedarà restringida a la part central de la serra de Tramuntana i als relleus més alts del ponent de l’illa.

Ara bé, donada la intensa activitat de la borrasca, la neu caurà i aferrarà en abundància. Els gruixos acumulats superaran el metre d’altura a partir dels 1.000 metres i en zones exposades seran, fins i tot, superiors.

La nevada més important caiguda en un interval de 24-48 hores fou la de febrer de 2015, que acumulà fins a 150 cm de neu. A l’episodi del febrer de 2012, el més intens del segle XXI, les acumulacions foren superiors als 3 metres, però caiguts en un interval de dues setmanes, no en 48 hores.

Altres nevades intenses en poques hores són els casos de desembre de 2009 i març de 2013, amb gairebé 1 metre de neu a la part alta de la Serra. La nevada de les pròximes hores posarà a prova aquests registres.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |