X

Brussel·les accepta la candidatura d’Ucraïna per entrar a la UE

Zelenski titlla d'històrica la decisió, mentre que Putin no hi té res en contra, ja que no és una organització militar com l'OTAN

18/06/2022

Redacció

Brussel·les accepta la candidatura d’Ucraïna per entrar a la Unió Europea. Una decisió que s’acabarà d’abordar la setmana que ve i que està condicionada al fet que faci algunes reformes estructurals importants en àrees com l’Estat de dret i la corrupció.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha qualificat d’històrica la decisió, mentre que el líder rus, Vladimir Putin, ha dit que no hi té res en contra, ja que la Unió Europea no és una organització militar com l’OTAN.

El llarg i reversible camí d’Ucraïna a la UE

Ucraïna va donar aquest divendres el primer pas en la seva adhesió a la Unió Europea després de rebre el dictamen positiu de la Comissió Europea. Però s’obre un procés d’accés llarg i reversible, lligat a l’avanç en les reformes exigides per Brussel·les en el camp de la justícia, la lluita contra la corrupció i els oligarques.

Després d’acceptar la sol·licitud d’Ucraïna, al costat de la de Moldàvia, l’Executiu comunitari proposa als Vint-i-set que considerin donar l’estatus de país candidat a l’adhesió, una decisió que s’espera en el cim de líders europeus els pròxims 23 i 24 de juny en la capital comunitària.

Aleshores se sumaràn a Albània i Macedònia del Nord, tots dos candidats però que no han arrencat les seves converses d’accés.

Actualment Sèrbia i Montenegro negocien la seva entrada a la UE, mentre que Turquia té el seu procés congelat per la falta de compromís amb els valors europeus. A part, la candidatura de Bòsnia i Hercegovina porta des de 2016 en pausa a l’espera d’una sèrie de reformes estructurals per a rebre l’estatus de candidat.

L’últim país que va ingressar a la UE és Croàcia, que va aconseguir entrar el 2013, una dècada després de sol·licitar el seu ingrés i després de sis anys de negociacions per a alinear-se amb els estàndards i normes comunitàries i preparar-se econòmicament per a ser part del mercat únic.

18/06/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris