X

Brussel·les anuncia un acord amb Alemanya per eliminar la prohibició de motors de combustió en 2035

"Hem arribat a un acord amb Alemanya sobre l'ús futur de combustibles sintètics en els automòbils", ha anunciat Timmermans

25/03/2023

Brussel·les anuncia un acord amb Alemanya per eliminar la prohibició de motors de combustió en 2035

Redacció

El vicepresident de la Comissió Europea per al Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans, ha anunciat aquest dissabte un acord amb Alemanya per eliminar la prohibició de motors de combustió en 2035. “Hem arribat a un acord amb Alemanya sobre l’ús futur de combustibles sintètics en els automòbils”, ha anunciat Timmermans en el seu compte de Twitter.

Brussel·les havia plantejat un possible encaix dels combustibles sintètics en el marc de les negociacions per a la prohibició de la venda dels vehicles de combustió a la Unió Europea (UE) a partir de 2035, una mesura que havia quedat paralitzada pel fet que el Govern alemany vol incloure aquest tipus de carburants en l’acord.

ESTANCAT DES DE PRINCIPIS DE MARÇ

L’últim pas per a l’adopció definitiva de la prohibició de comercialitzar vehicles de combustió, inclosos els de gasolina, dièsel i híbrids, a partir de 2035 va quedar ajornat el passat 3 de març pels dubtes d’últim moment expressades per Alemanya i Itàlia. Aquesta nova norma forma part del paquet climàtic que la UE vol impulsar aquesta legislatura per a reduir almenys en un 55% les emissions contaminants del bloc en l’horitzó de 2030 i respecte a les de 1990.

La mesura ja es va aprovar en el ple del Parlament Europeu del passat 14 de febrer, però va anar en les negociacions a nivell d’ambaixadors on Alemanya va mostrar les seves reticències sobre un acord entre institucions que ja es va acordar la passada tardor. “Ara treballarem perquè s’adoptin els estàndards de CO₂ per a automòbils al més aviat possible”, ha afegit Timmermans, abans d’avisar que el marc legal per a l’encaix dels combustibles sintètics només es desenvoluparà quan l’acord de base sigui desbloquejat i adoptat pels 27.

Per part seva, el ministre alemany de Transports, Volker Wissing, impulsor del canvi, ha manifestat per la seva part en el seu compte de Twitter que “els vehicles amb motor de combustió interna podran continuar matriculant-se després de 2035 si reposten exclusivament amb combustibles neutres en emissions de CO₂”. “Europa continua sent tecnològicament neutral”, ha agregat el ministre liberal demòcrata.

Una vegada resolta la disputa amb Alemanya, es dilueix la minoria de bloqueig en el Consell que va formar amb Itàlia per a frenar la mesura i només queda que l’assumpte torni a l’agenda d’un pròxim consell de ministres europeu per a sotmetre l’adopció definitiva a la votació dels 27.

25/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris