món

Brussel·les i Londres arriben a un acord pel Brexit

Ara l'ha de ratificar el Parlament britànic, un procés que es preveu complicat

Brussel%C2%B7les+i+Londres+arriben+a+un+acord+pel+Brexit

L’acord pel Brexit que han firmat avui Londres i Brussel·les ja compta amb el suport dels estats membres de la Unió Europea, avui reunits en una cimera. Ara, el Parlament Europeu i el Britànic han de ratificar aquesta nova entesa.

S’espera que aquest procés serà bastant més senzill a l’Eurocambra que a la Sala dels Comuns de Londres, on es votarà dissabte i el primer ministre Boris Johnson no hi té majoria. Els laboristes i els unionistes d’Irlanda del Nord rebutgen aquest acord, per la qual cosa Johnson necessitarà que alguns diputats d’aquestes formacions es desmarquin dels seus partits. Si finalment és aprovat, el Regne Unit sortiria de la Unió el 31 d’octubre.

D’aquest acord n’ha parlat l’expresident espanyol Felipe González de visita a Palma. Assegura que el text és similar al que va presentar en el seu moment Theresa May i critica la política del president britànic, Boris Jhonson, per voler trencar, diu, les institucions.

Sense controls fronterers entre les dues Irlandes

Segons el nou acord, Irlanda del Nord formarà part de la Unió duanera del Regne Unit, però complint les regles del Mercat Únic Europeu. A efectes pràctics, no hi haurà controls fronterers entre les dues Irlandes. Així s’espera esvair una de les grans pors del Brexit: la d’una frontera dura que ressusciti el conflicte armat a la zona.

Els controls duaners se situaran entre l’illa de Gran Bretanya i la d’Irlanda. Allà, de tots els productes que vagin cap a Irlanda del Nord, només seran gravats amb aranzels aquells amb destinació final a la Unió Europea. Cada quatre anys, l’Assemblea d’Irlanda del Nord haurà de ratificar aquestes condicions especials. Aquesta és una de les cessions més importants que ha fet Brussel·les.

Pel que fa a la resta de punts, són molt similars als que s’havia arribat a l’anterior acord negociat per Theresa May. Per exemple, els ciutadans europeus que viuen al Regne Unit mantenen el dret a la residència i a la seguretat social, i viceversa.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

darrers sumaris


més contingut relacionat

Xina eleva a 80 les víctimes mortals causades pel coronavirus

El Govern central fa feina a Pequín amb el cònsol general d'Espanya per repatriar els ciutadans espanyols aïllats a Wuhan

Almanco 22 persones mortes a un terratrèmol a Turquia

Tres edificis varen passar per ull a Elazig, i no es descarten noves víctimes

Ja són 41 les persones mortes pel coronavirus

La xifra de persones afectades supera les 1.350, sense que de moment hi hagi cap perjudicat a Espanya

França confirma els dos primers afectats pel coronavirus, els primers a Europa

La Xina ja ha anunciat que construirà un hospital a la ciutat de Wuhan en 10 dies