X

Brussel·les imposa a Google una multa rècord de 4.340 milions per abús de posició dominant amb Android

És la sanció més alta de la història de la Unió Europea

19/07/2018

Brussel·les imposa a Google una multa rècord de 4.340 milions per abús de posició dominant amb Android

13

La Comissió Europea ha multat aquest dimecres a Google amb 4.340 milions d’euros, la sanció més alta de la història de la UE, per haver imposat restriccions a fabricants de mòbils i tabletes que utilitzen Android com a sistema operatiu amb l’objectiu de garantir la seva posició dominant al mercat de cerques al Internet.

Aquesta multa és superior a la sanció de 2.420 milions que Brussel·les en 2017 va posar també al gegant informàtic per afavorir de forma sistemàtica a Google Shopping, el seu servei de comparació de preus, que fins a aquest dimecres era la més alta per un cas d’abús de posició dominant.

En particular, Brussel·les ha multat a la multinacional per exigir a fabricants de dispositius mòbils la preinstal·lació de Google Search i del navegador Chrome com a condició per obtenir la llicència de la seva tenda d’aplicacions Play Store. També denuncia que Google ha pagat a grans fabricadors i operadors de xarxes mòbils perquè Google Search sigui l’única aplicació de cerca preinstal·lada als mateixos.

La tercera pràctica que ha portat a l’Executiu comunitari ha imposar la sanció històrica és el fet que Google prohibeixi a fabricants la venta de dispositius mòbils intel·ligents amb sistemes operatius basats en el codi font Android.

“Google ha usat Android com a vehicle per cimentar el domini del seu motor de cerques. Aquestes pràctiques han negat als seus rivals l’oportunitat d’innovar i competir. Han negat als consumidors europeus els beneficis d’una competició efectiva en la important esfera mòbil. Això és il·legal sota les normes europees de competència”, ha explicat la comissària de Competència, Margrethe Vestager.

Google disposa ara d’un termini de 90 dies per modificar el comportament que ha conduït a aquesta multa. En cas contrari, s’enfronta a una nova sanció que podria aconseguir el 5% de l’ingrés mitjà diari global de Alphabet, la societat matriu.

L’Executiu comunitari ha assenyalat que la multinacional “com a mínim” ha de “interrompre i no tornar a participar” en cap de les tres pràctiques, així com no adoptar “qualsevol mesura l’objecte de la qual o efecte sigui idèntic o equivalent” a les mateixes.

 

L’estratègia de Google

Brussel·les ha explicat que Google obté “la immensa majoria” dels seus ingressos gràcies al seu motor de cerca. Per a això, va desenvolupar una estratègia per anticipar-se a la transició dels ordinadors de sobretaula a Internet mòbil, amb l’objectiu d’assegurar-se que els usuaris seguissin utilitzant Google Search als seus mòbils i tabletes.

La multinacional va utilitzar Android, el sistema operatiu amb el qual funcionen el 80% dels dispositius mòbils de tota Europa, per aconseguir els seus objectius. El codi font del sistema Android és públic i inclou les característiques bàsiques, però no les aplicacions i serveis exclusius de Google.

Per això, els fabricants de dispositius que desitgen obtenir aquestes aplicacions i serveis han de subscriure contractes amb la multinacional, que al seu torn imposa una sèrie de restriccions. Google, a més, va tancar contractes amb grans operadors de xarxes mòbils que poden determinar què aplicacions s’instal·len en els dispositius que es venen a usuaris finals.

En concret, la multa de la Comissió Europea té el seu origen en tres pràctiques contractuals il·legals imposades tant a fabricants de dispositius i operadors de xarxes mòbils, però no qüestionen el model de font oberta o el sistema operatiu Android en si mateix.

 

Tres pràctiques il·legals

En primer lloc, Google ofereix les seves aplicacions i serveis en forma de paquet, de manera que en la pràctica impedeix que els fabricants preinstal·lin algunes aplicacions però no altres. Això ha provocat, per exemple, que en els dispositius de Android més del 95% de totes les cerques es van realitzar a través de Google Search, mentre que en els dispositius de Windows Mobile el percentatge és inferior al 25%.

Per tant, la Comissió creu que aquesta pràctica ha reduït els incentius dels fabricants per preinstal·lar motors de cerca competidores, com Bing de Microsoft, i els incentius dels usuaris per descarregar aquestes aplicacions.

En segon lloc, Google va concedir “importants” incentius financers a alguns dels majors fabricants de dispositius i operadors de xarxes mòbils amb la condició que Google Search fos l’únic motor de cerca preinstal·lat.

Segons Brussel·les, la recerca ha demostrat que un motor de cerca rival “no hauria pogut compensar a un fabricant de dispositius o a un operador de xarxes mòbils per la pèrdua dels pagaments de la quota d’ingressos de Google i seguir obtenint beneficis”.

Finalment, la Comissió ha determinat que Google, impedint que fabricants puguin utilitzar versions alternatives del sistema Android, ha reduït la possibilitat de desenvolupar i vendre dispositius que funcionessin amb les mateixes. En aquest sentit, Brussel·les diu tenir proves que la conducta de la multinacional va impedir el desenvolupament i venda de smartphones basats en una alternativa a Android cridada Fire US.

19/07/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT