X

Ca n’Oliver acull una exposició sobre les “missions pedagògiques” de la Segona República

Les missions ambulants dels mestres arribaren fins als pobles més remots d'Espanya

24/01/2023

Ca n’Oliver acull una exposició sobre les “missions pedagògiques” de la Segona República

50

Les “missions pedagògiques” van ser una experiència d’educació popular sense precedents a l’Espanya dels anys 30, durant la Segona República. La idea era dur els millors mestres als pobles més allunyats del país per així donar vida a l’escola rural. Una exposició de la Residencia de Estudiantes sobre aquestes “missions ambulants” aterra per primera vegada a les Illes. La mostra es pot visitar a Ca n’Oliver, a Maó.

Les missions pedagògiques van formar part d’un ampli projecte educatiu de reforma a l’època de la Segona República. Les missions ambulants d’aquests voluntaris tenien l’objectiu d’omplir el buit social en què els mestres duen a terme la seva tasca a les contrades més retirades del país. Arribaren a 7.000 pobles, encara que no a les Illes. Els que sí que ho feren van ser les més de 5.000 biblioteques que s’enviaren a diferents racons d’Espanya. Per exemple a Llucmaçanes, on han aparegut prop d’un centenar de llibres amb el segell de les Missions Pedagògiques al local de l’associació de vesins.

L’exposició produïda per la Residencia de Estudiantes arriba per primer cop a les Illes després de trenta itineràncies per tot el país. El projecte de la Fundació Francisco Giner de los Ríos es podrà visitar a Ca n’Oliver fins al pròxim mes d’abril.

24/01/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT