X

Cada any es fan mil implants d’os i tendó a les Balears

El Banc de Teixits abasteix totes les necessitats del sistema sanitari de la comunitat

07/06/2022

Cada any es fan mil implants d’os i tendó a les Balears

Mercè Valero

Cada any mil persones a Balears reben un implant d’os o de tendó. L’entitat encarregada de rebre, emmagatzemar, tractar i distribuir aquests teixits és el Banc de Teixits, on fan feina dos metges, tres tècnics i un administratiu.

Els ossos i tendons es guarden en congeladors a 80 graus sota zero i després es processen. Sovint es converteixen en petits fragments per ser usats en cirurgies. D’altres vegades, se’n fan servir fragments.

Al Banc de Teixits no només hi tenen ossos i tendons, sinó també teixit ocular (bàsicament còrnies), sang de cordons umbilicals, artèries, fragments de pell i llet materna.

Els teixits extrets de cadàvers, són de persones que han mort amb l’interès i la voluntat de ser donants. Sempre es demana a la família quina era la voluntat de la persona i, en cas que no ho hagués dit explícitament, se’ls pregunta quina creuen que hauria estat la seva opinió sobre el tema. Normalment, se n’extreuen i conserven els fèmurs i les tíbies, el calcani (l’os del taló) i la cresta ilíaca. Per cada donant se’n poden beneficiar fins a més de cent persones.

Amb el que té el Banc de Teixits es cobreixen pràcticament totes les necessitats dels hospitals de les Illes Balears.

07/06/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris