X

Cada any moren al nostre país 10.000 persones per mor de la contaminació atmosfèrica

Aquest dijous es dona el sus a la COP28, celebrada a Dubai, amb la lluita contra l'escalfament global com a un dels reptes més urgents de la cimera

28/11/2023

Cada any moren al nostre país 10.000 persones per mor de la contaminació atmosfèrica

43

Aquest dijous es dona el sus a la Conferència Anual del Clima de les Nacions Unides, que enguany té lloc a Dubai. La COP28 arriba en un any ple de rècords meteorològics pel que fa a temperatures. Combatre l’escalfament global és un dels reptes més urgents de la cimera, on durant 12 dies es debatran mecanismes per minvar les emissions de gasos contaminants. Al programa d’IB3 Televisió ‘Méteo’, n’hem parlat amb Pau de Vílchez, subdirector del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la UIB, que també hi participarà.

El 2023 ha estat l’any rècord pel que fa a emissions de gasos contaminants. Són les pitjors xifres mai registrades, encara que el professor Pau de Vílchez assegura que podrien tenir una altra lectura i significar que estam a punt de tocar sostre per començar a revertir-ne la situació: “Sembla que estam arribant a un pic d’emissions, fet que és positiu, perquè a partir d’aquí n’emetrem manco. Tot i així, el 2030 emetrem un 3-4% més del que emetíem els anys 90, quan hauríem d’emetre la meitat”.

L’escenari, adverteix, podria ser molt pitjor. Així mateix, l’auge de les energies renovables ha fet que les emissions de gasos fossin més baixes del que podrien haver estat. “La principal política que ha tengut un efecte positiu en matèria de canvi climàtic ara per ara és l’extensió de les renovables”, diu De Vílchez. Aquesta millora implicaria la reducció dels combustibles fòssils com a un punt prioritari; una fita que s’ha d’assolir abans del 2030.

“Tenim mitjans econòmics i tecnològics per fer-ho, per reduir al màxim el carbó i benzina, però cal continuar i accelerar la feina; apostar més pel transport públic, amb bicicleta, les energies renovables… per reduir allò que contamina i que causa també efectes en la salut”, defensa el subdirector del Laboratori Interdisciplinari sobre el Canvi Climàtic de la UIB. Cal recordar que cada any moren al nostre país 10.000 persones per la contaminació atmosfèrica.

La Universitat de les Illes és membre observador de la cimera. Una participació en la qual adverteixen dels efectes negatius del canvi climàtic, com pot ser l’augment del nivell de la mar, de la temperatura, de les tempestes i dels incendis. El 2022, per exemple, moriren a Europa 60.000 persones a causa de les onades de calor.

Però també de les oportunitats que pot implicar. “Totes les mesures contra el canvi climàtic ens beneficia tots, a la nostra salut i economia, permeten lloc de feina i una societat més equilibrada, i lluitar contra la pobresa energètica”, explica Pau de Vílchez.

28/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT