X

“Cada vegada tendrem més episodis de desbordament de torrents, per això cal estar previnguts”

Miquel Camps, coordinador de política territorial del GOB Menorca, i Francesc Font, enginyer agrícola han parlat avui al programa "La Gran Vida" d'IB3 Ràdio sobre la situació dels torrents a Menorca després de les fortes precipitacions d'aquest mes de novembre

20/11/2021

“Cada vegada tendrem més episodis de desbordament de torrents, per això cal estar previnguts”


 IB3´àudios Escolta aquí l’entrevista completa

Miquel Camps, coordinador de política territorial del GOB Menorca, i Francesc Font, enginyer agrícola han parlat avui al programa “La Gran Vida” d’IB3 Ràdio sobre la situació dels torrents a Menorca després de les fortes precipitacions d’aquest mes de novembre. També arran de l’última torrentada que es va produir a Ferreries el passat setembre, que va causar greus danys al poble. Els propietaris de les finques del barranc d’Algendar ja han demanat a l’administració una actuació urgent per fer net el torrent i arranjar el camí.

Miquel Camps ha explicat que amb les darreres pluges, s’ha d’anar molt amb compte i estar previnguts a causa del perill dels desbordaments. En aquest sentit ha dit que “si deixam créixer vegetació als costats dels torrents, aquesta crea petits remolins que aconsegueixen aturar la velocitat de l’aigua”.

Segons el coordinador del GOB Menorca, a l’illa hi ha diversitat de tipologies de torrents depenent de la zona. Els del nord són torrents més petits, amb manco capacitat i d’una roca molt més dura; en canvi, els del sud, són de terra més argilosa i de roques de marès, i per això es creen zones de grans barrancs que recullen aigua del nord. Els dies de pluges importants, en aquestes àrees, l’aigua depassa tot el barranc. És per això que al sud de Menorca no hi ha predomini de terres destinades a ús agrícola.

Per la seva banda, Francesc Font ha dit que els torrents són crucials per al conreu i per a la ramaderia. “El que cal és gestió i aquesta no existeix per qüestions administratives i per la lentitud burocràtica (…) així, els torrents es van embrutant per caigudes i acumulacions de terra”, ha assegurat Font. Les acumulacions de terra dins el torrent mai són positives perquè quan plou, el cabal d’aigua s’ho emporta tot.

Per aquest motiu, l’enginyer assegura que cal practicar una agricultura respectuosa, que vetlli per un equilibri amb l’entorn, i un manteniment constant dels torrents per evitar desgràcies futures. “Sembla que cada vegada tendrem més episodis d’aquest tipus per això cal estar previnguts”, ha constatat Francesc Font.

Font treballa en una finca on hi ha un torrent a prop. “Estam fent pràctiques i ja estam notant efectes positius. Tenim bestiar i el feim pasturar dedins el torrent. Feim baixants per a la vaca menorquina, que ens fa net el torrent”. Altres pràctiques que Francesc Font practica dins la seva finca tenen per objectiu retenir l’aigua de la pluja i fer polítiques conservacionistes de sòl, com deixar capes vegetals i d’herba per evitar l’erosió. “Eines de gestió n’hi ha moltes, es tracta de practicar-les i aplicar-les amb coherència”, ha declarat.

“De mitjana, a Menorca i a l’àrea mediterrània, perdem unes 20 tones de sòl fèrtil per hectàrea i per any. Cada 5 anys perdem un centímetre de sol i la natura triga 300 anys a generar un centímetre de sòl. Això és un problema de magnitud enorme i per això cal prendre accions determinants”, ha dit Miquel Camps.


Les incidències del temporal: els torrents a punt de desbordar-se i camins negats
Més de 30 sensors mesuren quanta d’aigua hi ha als torrents

20/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris