economia

Les cadenes hoteleres balears a Cuba, amenaçades per Donald Trump

Meliá i Iberostar són les més exposades a demandes judicials als Estats Units per una llei que la Unió Europea rebutja

Les+cadenes+hoteleres+balears+a+Cuba%2C+amena%C3%A7ades+per+Donald+Trump

El president nord-americà Donald Trump té previst activar en les pròximes hores la possibilitat de dur als tribunals les empreses amb inversions a Cuba per, suposadament, beneficiar-se d’expropiacions fetes pel règim de Fidel Castro. La Unió Europea creu que la mesura és il·legal i s’ha compromès a protegir els interessos de tots els seus empresaris a l’illa.

El govern dels Estats Units ha anunciat que activarà l’entrada en vigor de l’apartat tercer de la llei Helms Burton del 1996 que havia estat suspès en els darrers 20 anys. Quan ho faci, qualsevol ciutadà nord-americà, incloent-hi els d’origen cubà, podrà denunciar davant els tribunals dels Estats Units les empreses que es beneficiïn d’expropiacions fetes pel règim comunista des del 1959.

Les cadenes hoteleres espanyoles, i especialment les Balears, són les principals inversores al sector turístic cubà. Melià, amb 34 hotels a tota l’illa, i Iberostar, amb 21, no han aturat la seva expansió malgrat estar a la llista negra del govern nord-americà. Totes dues esperen conèixer els detalls de l’ofensiva de Trump per prendre-hi mesures. La Unió Europea ha advertit que la legislació comunitària permet que les empreses afectades contraataquin si són demandades.

El govern espanyol també rebutja la mesura i ha demanat a Washington que no activi la llei Helms Burton, que també podria restringir l’entrada als Estats Units de les empreses afectades.

Altres empreses balears amb propietats a Cuba que podria ser perjudicades per l’enduriment de les sancions són Globalia, el grup Barceló, Blau Hotels i Roc. El govern cubà ha advertit que mai acatarà lleis nord-americanes sobre el seu país.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

‘Mansion Games’ premi PalmaActiva a millor projecte empresarial

Trenta projectes han superat la fase de formació i han optat als premis finals en la seva XVII edició

Els restauradors del port de Ciutadella encara negocien amb l’Ajuntament els metres i els horaris de terrassa

Les feines de restauració de l'antiga murada, que costen 47.000 euros, ja han començat

Més del 56% de l’oferta a Menorca d’allotjament d’Airbnb és il·legal

El Consell de Menorca no ha sancionat Airbnb ni d’altres portals per anunciar lloguers de manera il·legal