societat

El Canal de Menorca: un mar de gairebé 4 tones de plàstic

Les majors concentracions es detecten a la primavera i a l'estiu, a prop de Mallorca, la qual cosa "suggereix una influència directa del turisme"

El+Canal+de+Menorca%3A+un+mar+de+gaireb%C3%A9+4+tones+de+pl%C3%A0stic

Imatge d'arxiu.


S’estima que al Canal de Menorca, àrea marina protegida, hi ha 752 milions de partícules de plàstic, que equivalen a 3,7 tones, segons un estudi dut a terme per investigadors del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), el Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB), l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA) i l’Escola de Negocis ESADE.

La investigació mostra que els valors mitjans de plàstic recollits per quilòmetre quadrat són de 220.000 partícules, equivalent a 1,1 quilos de plàstic.

Segons l’estudi, les partícules tenen una grandària inferior a 5 mil·límetres i s’han anat fragmentant per l’efecte dels corrents i l’onatge.

Amb aquesta grandària, aquestes partícules representen una “amenaça important per als ecosistemes marins”, ja que s’introdueixen en la cadena alimentària i poden arribar també als humans.

El Canal de Menorca és un corredor marí d’aproximadament 36 quilòmetres d’ample que separa les illes de Mallorca i Menorca, compta amb una àrea marina amb 16.000 espècies diferents, de les quals 58 estan protegides, com la tortuga babaua, les algues marrons, ocells marins i cetacis.

L’estudi subratlla que les majors concentracions de plàstic en aquesta zona es detecten a la primavera i estiu, en àrees marines pròximes a l’illa de Mallorca, la qual cosa “suggereix una influència directa del turisme”.

Segons aquest, en aquestes estacions van trobar prop de 350.000 partícules per quilòmetre quadrat.

Aquest treball és part de la investigació que el Projecte Nixell ha dut a terme sobre la contaminació per plàstics flotants al Mediterrani Central i Occidental. En concret, l’estudi va analitzar les mostres de forma trimestral i es va dur a terme entre els anys 2014 i 2015.

Els resultats han estat publicats a la revista acadèmica ‘Environmental Pollution’.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

darrers sumaris


més contingut relacionat

Un de cada cinc balears amb dependència té Alzheimer o una altra demència de tipus cognitiu

En l'actualitat hi ha 20.785 persones a les Illes que han estat declarades dependents

Detingut un home de 78 anys per matar amb unes tisores el seu company de pis

La víctima va ser traslladada a Son Espases però finalment va morir al voltant de les tres de la matinada

Aprovada una nova passarel·la de vianants al segon cinturó d’Eivissa

D'aquesta manera quedaran connectats el barri de s'Olivera, a Puig d'en Valls, amb el polígon industrial

Palma acull la cimera del Grup 9 Universitats

Són les úniques universitats públiques a les seves respectives comunitats autònomes