meteorologia

El canvi climàtic s’acarnissa amb l’Àfrica: sequeres, inundacions, pobresa i malalties

Els registres situen 2019 entre els tres més càlids d'ençà que hi ha registres


L’organització Meteorològica Mundial ha coordinat l’informe de l’estat del clima a l’Àfrica de 2019 que té la funció d’orientar les mesures que s’han d’adoptar i sobretot fa incís en la urgència de l’acció climàtica.

A l’informe s’hi detalla quina és la tendència climàtica actual i futura i els seus efectes en l’economia i en altres àmbits essencials, com ara l’agricultura i la salut.

Els riscs de l’encalentiment global cada vegada són més grans, afecta els més vulnerables i contribueix a la inseguretat alimentària, al desplaçament de la població i la disponibilitat de recursos hídrics.

Posa en valor el nexe entre el canvi climàtic i el desenvolupament i urgeix a prendre mesures per sortir reforçats sobretot després de la crisi de la covid-19.

L’augment de la temperatura

Els registres situen 2019 entre els tres més càlids d’ençà que hi ha registres. Amb les projeccions actuals s’espera que el període 2020-2024 segueixi l’encalentiment, amb aquesta tendència, les dues primeres dècades del segle XXI se situarà 2 °C per damunt de la temperatura preindustrial.

També s’ha observat una minva en les precipitacions, especialment als dos extrems, sud i nord, del continent, i les projeccions també indiquen que a finals de segle es reduiran encara més les precipitacions al nord i al sud-oest del continent.

Respecte a la pujada del nivell de la mar les mesures indiquen que en alguns punts ha pujat 5 mm per any, però en alguns altres sectors ha superat la pujada de 5 mm. És un augment superior al global del planeta (3-4 mm any)

Fenòmens meteorològics severs que han tengut un impacte gran el 2019

El cicló tropical Idai que va afectar l’Àfrica meridional, en especial Moçambic provocant centenars de víctimes mortals i milers de persones desplaçades, una sequera extensa a l’Àfrica meridional o greus inundacions a la Banya d’Àfrica.

Efectes en la seguretat alimentaria

L’Àfrica és un continent totalment vulnerable a la variabilitat del clima perquè té en l’agricultura la base de l’economia.

Des de 2012 fins ara ha augmentat en un 45,6 % el nombre de persones subalimentades a causa dels efectes de sequeres i inundacions.

L’agricultura, amb l’encalentiment global, patirà efectes devastadors i això repercutirà en la producció de cultius. El pitjor dels escenaris preveu una reducció del rendiment dels cultius en un 10% i s’investiga per trobar la varietat de cereal més rendible amb el canvi de les condicions climàtiques.

Afectes sobre la salut

La pujada de la temperatura i el canvi en la distribució de la precipitació afecta també la salut de les persones perquè afavoreix la propagació d’insectes picadors que són vectors de transmissió d’algunes malalties com ara el dengue o febre groga.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Desembre i la primera nevada per damunt de 1.000 metres

Aquesta setmana tendrem precipitacions gairebé tots els dies i les temperatures més baixes de la temporada

L’AEMET pronostica un desembre de molta pluja a les Illes

Amb les tempestes d'aquests darrers dies, el dèficit de pluges del mes de novembre ha passat del 90% al 60%

Cap de setmana de pluja

La borrasca que els darrers dies s’ha format al sud-oest de la península arriba a la Mediterrània

La concentració de diòxid de carboni, malgrat la pandèmia, continua en nivells rècord

L'any 2019 es va superar el llindar de 410 parts per milió (ppm) i enguany continua augmentant