X

Canvi de temps a la vista: adeu a la pols en suspensió, la calor i la basca

La davallada de temperatures prevista per aquest dimarts es notarà sobretot al nord de les Balears. Vendrà acompanyada d'alguns ruixats, puntualment intensos a alguns indrets

24/07/2023

Canvi de temps a la vista: adeu a la pols en suspensió, la calor i la basca

Panoràmica de Formentor./ José Martín

El Temps

La pols en suspensió i l’episodi de calor i basca tenen les hores comptades a les Illes. La baixada del termòmetre prevista per demà, dimarts, es notarà sobretot al nord de les Balears, i vendrà acompanyada d’alguns ruixats.

La nit més calorosa dels darrers 20 anys a la serra de Tramuntana

La temperatura nocturna ha estat molt elevada aquests dies a tot arreu, i aquest dilluns ho ha estat especialment a la serra de Tramuntana de Mallorca. Per una banda, al Santuari de Lluc, la mínima de 25,6ºC, segons dades de l’AEMet, és la més alta en un mes de juliol des de l’any 2003. Per altra banda, a la serra d’Alfàbia, el termòmetre no ha baixat dels 27,8ºC, un valor que seria de rècord, si no fos perquè es va batre la setmana passada. La d’avui la segona mínima ha estat més alta mesurada mai en aquesta estació en un mes de juliol.

Anomalia de temperatura mínima d’anit passada.

A la resta de les Balears, la mínima ha estat alta, amb anomalies positives evidents, però no suposen cap valor de rècord.

A les portes d’una refrescada general

Aquest episodi d’altes temperatures, que, amb algunes treves de curta durada, s’ha allargat les dues darreres setmanes, arriba a la seva fi. La dorsal anticiclònica que afavoria el temps calorós es desplaçarà cap a la Mediterrània oriental i, en retirar-se, permetrà l’arribada d’una massa d’aire més fresca i més neta. La pols en suspensió també desapareixerà, tot i que no ho faran els niguls.

Concentració de pols en suspensió fins dimarts migdia prevista pel Copernicus Atmosphere Monitoring Service.

S’espera que la temperatura baixi entre 4 i 8 graus respecte de la màxima d’avui a Menorca i Mallorca, amb excepció del Ponent i el Migjorn mallorquí, on la baixada serà més discreta, entre 1 i 3 graus. A les Pitiüses, la temperatura baixarà entre 2 i 4 graus.

Més niguls i alguns ruixats

Amb la substitució de masses d’aire es formaran alguns niguls, que, cap a l’interior de Mallorca i Eivissa, poden deixar ruixats locals. En general, seran entre febles i moderats, però no es descarta que alguns siguin puntualment intensos i venguin acompanyats de tempesta.

Vent i mala mar

El vent del nord-est bufarà amb cops moderats, amb puntes de fins a 60 km/h a Menorca i el nord de Mallorca. Alterarà la tranquil·litat marítima, amb ones d’altura significativa, entre 2 i 3 metres. A les Pitiüses, serà de component est i bufarà també moderat, amb cops de fins a 50 km/h.

24/07/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris